Дієтолог розповіла, кому категорично не можна їсти капусту

18 грудня 2021, 03:37
6557
Головний плюс капусти - здатність зберігати вітамін С упродовж 7-8 місяців з дуже повільною швидкістю зниження його концентрації до кінця терміну зберігання.

капуста
Експерт розповіла про користь капусти / Фото pixabay.com

Капуста доступна впродовж цілого року і користується у господинь великою популярністю. Представники сімейства капустяних мають масу корисних властивостей, але водночасчас деяким людям - протипоказані.

Дієтолог Світлана Фус розповіла у Facebook про користь капусти і пояснила, кому її не можна їсти.

Капуста - користь

У всіх капустах - білокачанній, червонокачанній, савойській, брокколі, брюссельській, кольоровій, пекінській, кольрабі - міститься досить велика кількість рослинного білка – від 1,8 до 2,5 г на 100 г продукту. Це більше ніж в інших овочах і зелені.

Крім того, в капусті багато клітковини – від 2,5 до 3,5 г.

"Якщо щодня в раціоні буде 200 г однієї з капусти, так ви отримаєте майже 1/3 частину добової потреби харчових волокон і 1/5 рослинного білка", - розповіла Фус.

Найдоступніша капуста - білокачанна. Один з її головних плюсів - здатність добре зберігати в собі вітамін С протягом 7-8 місяців з дуже повільною швидкістю зниження його концентрації до кінця терміну зберігання.

"Така властивість є не у всіх овочів. Справа в тому, що вітамін С в білокачанній капусті знаходиться в формі аскорбігена, який практично не руйнується при кулінарній обробці. Лише приготування не повинно бути тривалим. Добре зберігається вітамін С і в квашеній капусті. Вона є пребіотиком, оскільки містить багато клітковини, яка годує нашу корисну захисну мікрофлору кишечника людини, стимулює його зростання і активність і покращує тим самим його здоров'я", - зазначила дієтолог.

Ще одна перевага капусти - вона містить вітаміни і мінерали, які накопичуються в більшій кількості, ніж в інших харчових рослинах. Наприклад, вітамін U, що володіє репаративними властивостями, сприяє загоєнню ран, виразок, надає антигістамінну дію, знижує виникнення алергічних реакцій.

"Але безумовно, як не корисна капуста, забезпечити організм необхідною кількістю вітамінів та мінералів лише капустою неможливо, та й сенсу немає. Адже вживати лише капусту дуже сумно, та й не всім вона підходить", - додала експерт.

Кому не можна їсти капусту

Капуста протипоказана людям, які страждають нирково-кам'яною хворобою - вона багата пуринами. У свіжому вигляді капусту не можна їсти при панкреатиті.

"При загостренні виразкової хвороби шлунка або дванадцятипалої кишки, коліту капуста перетворюється з ліків на дратівливий фактор.Також капуста містить гойтрогени. Це речовини, які є антагоністами йоду: вони перешкоджають засвоєнню йоду щитовидною залозою. Однак при термічній обробці та квашенні ці речовини стають неактивними. Але і сиру капусту, навіть при наявності цих речовин, корисно вживати. Головне: не тричі на день сім днів на тиждень", - резюмувала Світлана Фус.

Як повідомляв Главред, раніше Світлана Фус розповіла, що треба з'їсти, щоби отримати достатньо вітаміну С.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти