Для нас це дикість: чому в Швеції люди не вішають штори на вікна

13 березня 2023, 15:10
У Швеції сім'ї не проти виставляти своє життя на загальний огляд.
Вікно
Вікно / pixabay.com

У Швеції існує незвичайна традиція - люди не використовують в житлових будинках штори і фіранки.

Для тих, хто звик приховувати своє життя за шторами і високими парканами, це може здатися незвичайним. У Швеції, навпаки, сім'ї схильні виставляти своє життя на загальний огляд.

Все почалося в 17-му столітті

Британський журналіст Річард Оранж (Richard Orange), який живе в Швеції, в статті для видання Thelocal.se пояснює відсутність штор декількома причинами.

відео дня

Зокрема, він також підкреслює, що шведи не прагнуть нічого приховати, на відміну від тих же британців, і сприймають свій будинок як особисте місце, де вони поводяться так, як вважають за потрібне.

Маяк для рибалок

Відсутність штор на вікнах також приносило користь. Річ у тому, що в стародавні часи головним промислом жителів держави була рибалка.

Чоловіки часто поверталися з здобиччю дуже пізно, і щоб полегшити їх шлях додому в темний час доби, дружини ставили на підвіконня свічки, які виступали в якості своєрідних маяків.

Немає ні штор, ні люстр

У зимовий час світловий день в шведських широтах дорівнює шести годин на добу. Постійна нестача сонячного світла компенсується відкритими віконними прорізами. Що стосується штучного освітлення, то шведи - противники люстр (верхнє світло часто дуже слабке).

Вони вважають за краще висвітлювати свої квартири і будинки всілякими настільними світильниками, сучасними свічниками, олійними лампами.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти