Цих діагнозів насправді не існує: Комаровський розвінчав міфи про три популярні хвороби

7 грудня 2021, 15:15оновлено 17 грудня 2021, 07:48
Вегетосудинна дистонія, дисбактеріоз і діатез - такі записи нерідко з'являються в медичних картках українців, але вони не мають відношення до реальності.
Комаровський
Комаровський назвав три популярні хвороби, яких насправді не існує / УНІАН

Відомий український педіатр Євген Комаровський назвав три діагнози, яких насправді не існує в доказовій медицині. Це вегетосудинна дистонія, дисбактеріоз і діатез. Ці "хвороби" лікарі лікують стандартним набором засобів.

"Таких діагнозів, як вегетосудинна дистонія, дисбактеріоз і діатез – не існує. У кожного таке було, і всім це лікували крапельницями і уколами", - сказав Комаровський у програмі Хард з Влащенко.

За словами лікаря, тактика у медиків швидкої допомоги проста. У разі скарг на біль в голові вони ставлять укол магнезії, від якого болять сідниці. В результаті пацієнт забуває про біль в голові.

відео дня

"Це називається лікування! Або крапельницю ставили, вся рука затекла. Ось це мене полікували", - розповів Комаровський.

Коли ставлять діагноз вегетосудинна дистонія

"Симптомами" вегетосудинної дистонії зазвичай вважають постійне відчуття тривоги, скачки тиску, прискорене серцебиття, біль у серці без особливих причин, запаморочення, підвищену температуру тіла та головний біль.

Однак такі прояви - не захворювання, а синдром. Він виникає при багатьох захворюваннях, а лікар повинен знайти причину.

Дисбактеріоз - симптоми

Зазвичай такий діагноз ставлять людям, які скаржаться на проблеми травлення: біль у животі, діарею, запори, здуття. Також у висипаннях у дітей, які пов'язані з травленням, зазвичай також "звинувачують" дисбактеріоз.

Насправді в організмі людини живе багато мікроорганізмів (бактерії, віруси і гриби), і жоден аналіз не може підтвердити або спростувати наявність дисбактеріозу.

Діатез

Ця "хвороба" проявляється у вигляді алергії та висипу, є реакцією організму на елементарні подразники. Але насправді такого діагнозу теж в медицині не існує.

Найчастіше діатез "діагностують" у дітей, оскільки у них шлунково-кишковий тракт, нервова та імунна системи ще не повністю зрілі, а реакція на певну їжу може бути різною.

Як повідомляв Главред, раніше Євген Комаровський розповів, як лікарі перетворюють свої послуги на бізнес. За словами медика, лікарям потрібно платити гідну зарплату, інакше незабаром тут нікому буде працювати - лікарі виїжджатимуть за кордон.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти