Фініки мають неймовірні властивості, але можуть і нашкодити: як правильно вибрати сухофрукт

26 листопада 2022, 04:55
Фініки багаті поживними речовинами. Вони містять клітковину, білок і вуглеводи.
Фінік
Користь і шкода фініків: як вибрати сухофрукт / pixabay.com

Фініки вже давно перестали бути екзотичним фруктом для українців. Їх можна додавати в кашу, випічку при правильному харчуванні або використовувати як перекус між прийомами їжі.

Плоди пальм багаті поживними речовинами. Вони містять клітковину, білок і вуглеводи. У цих сухофруктах є вітаміни і мінерали, а саме вітаміни B6, C (у свіжих) і k, калій, магній, марганець, мідь і невелика кількість заліза.

Чим корисні фініки?

Головний "козир" фініків - великий вміст клітковини, яка благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту і стравоходу. Також фрукти багаті антиоксидантами, які знижують ризик виникнення багатьох захворювань і окислювальних процесів в організмі.

відео дня

Вважається, що фініки можна їсти як профілактику мікробних інфекцій, оскільки вони стійкі до багатьох бактерій. З дієтологічної точки зору, ці фрукти — відмінна заміна цукру. У них немає "порожніх калорій".

Як правильно вибрати фініки?

Як і будь-який сухофрукт, фініки мають свої особливості, які треба враховувати при виборі. По-перше, плід не повинен блищати. Блискучі фініки, швидше за все, вимочені в кращому випадку в глюкозному сиропі. Це роблять для обробки і більш тривалого зберігання. Такі розчини погано впливають на організм людини, особливо на шлунково-кишковий тракт.

Занадто сухий фінік містить велику концентрацію цукру. Ідеально, коли фрукт висушений на дереві природним шляхом або на аркуші паперу — без прискорення хімічними способами. Після покупки плодів потрібно обов'язково промити їх водою, щоб вони не були курними і надмірно липкими.

Кому не можна їсти фініки?

Фініки не рекомендують вживати людям із загостренням симптому роздратованого кишечника. Вони можуть викликати здуття, бурління і дискомфорт в животі. Також існує індивідуальна непереносимість цього продукту або ж алергія — на це завжди варто звертати увагу.

Також фініки не радить вживати при ожирінні або зайвій вазі, бо це солодкий продукт з високим глікемічним індексом.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти