Фу, я це не їм, або 8 способів привчити дитину до правильного харчування

2 жовтня 2021, 04:22
У дитинстві, поки молодий організм особливо сприйнятливий, закладаються багато переваг, зокрема і смакові.
пища_еда_овощі_огурци_помідори_перец_салат_ребенок_дети_девочка
Як привчити дітей до правильного харчування / 1zoom.ru

Правильне харчування і здоров'я ваших дітей – нероздільно пов'язані фактори. Але як піклуватися про розвиток молодого організму, коли діти постійно тяжіють до шкідливих чипсів, солодощів та кольорових газованих напоїв.

Цікаві лайфхаки розповіла Катерина Йенсен – фахівець з харчування і нутриціологиня з Данії. Вона привчила своїх дітей любити здорову їжу та відмовлятися від солодощів. Жінка ділиться своїм досвідом, знаннями й корисними порадами у своєму блозі.

Як привчити дітей до правильного харчування

Порада 1: Будьте послідовними "Ні"означає "Ні"

відео дня

Будьте послідовними та дотримуйтесь свого слова: ви ввели якесь правило чи заборону – не скасовуйте його на півдорозі. Якщо ви будете щовечора погрожувати відсутністю десерту, але потім все-таки запропонуйте його дитині, то вона зрозуміє, що можна користуватись вашою "добротою".

Порада 2: Будьте взірцем

Почніть з себе. Ви маєте бути прикладом для дітей і, в першу чергу, змінювати свої звички. Нерозумно говорити про правильне харчування, поїдаючи гамбургер. Діти схильні наслідувати своїх батьків, тому подбайте про правильний раціон всієї сім'ї. Для цього Катерина Єнсен рекомендує записувати протягом тижня все, що ви з'їдаєте та п'єте, а потім це проаналізувати.

Порада 3: Відмовтеся від "дитячої" їжі

Як тільки у вашої дитини випрацьовується жувальний рефлекс, варто переставати годувати її "спеціальною" їжею. Нутриціологиня рекомендує переводити дітей на ті ж продукти, які вживаєте ви.

Не бійтесь давати дитині пробувати все, адже так вона зможе сама пізнати, що їй до вподоби, а що – ні. Не варто приділяти увагу "особливому раціону" і готувати окрему вечерю для малюка. Ви лише ускладните собі життя.

дитина, їжа, тарілка
Дитина повинна їсти те, що і ви / УНІАН

Порада 4: Ніяких солодощів в будні

Багато батьків дають дітям у якості перекусів печиво та цукерки, вважаючи, що вони сприяють роботі мозку. Але це не так.

Мозку потрібна глюкоза, а не саме солодке. Глюкозу ми в змозі отримати з самої звичайної їжі, а поїдаючи солодке, у дітей не залишається місця для нормальної їжі. Солодке дійсно перебиває апетит. Тому залиште ласощі для вихідних, рекомендує дієтологиня.

Порада 5: З напоїв тільки вода

Вода повинна бути головним напоєм у раціоні. Молоко, соки, морси та компоти належать до корисної їжі. Для вгамування спраги обирайте воду. Звісно не варто повністю відмовлятись від інших напоїв, але слідкуйте, щоб вони не містили консервантів і цукру.

Порада 6: Виробіть режим харчування та дотримуйтеся його

Режим харчування додасть дитині впевненості та полегшить життя вам. Куди простіше контролювати дітей, коли вони чітко знають, о котрій годині сніданок і що будуть їсти. До того ж малюки не будуть випробовувати ваше терпіння випрошуванням цукерок у середу, знаючи, що їх можна їсти лише у п'ятницю. Але не перебільшуйте із заборонами, варто іноді робити приємні винятки, особливо під час святкувань.

дитина, дівчинка, їжа,
Складіть план харчування / Фото : freepik.com

Порада 7: Дитина повинна сідати за стіл голодною

Ступінь вередливості за столом прямо пропорційний ступеню голоду. Якщо перед вечерею ви дозволили перекусити молоком з печивом чи ще чимось, очікуйте багато невдоволення. Голодна дитина не буде "перебирати", а почне наминати усе підряд, аби якнайшвидше наповнити шлунок.

Порада 8: Пробувати все

Домовтесь з дитиною, що вона має спробувати все, що є у тарілці. Залишіть їй право вибору не їсти або ж виплюнути у серветку те, що їй не сподобалось. Так ви зможете привчити дітей їсти усі продукти.

читайте такожЧому діти так не люблять брокколі і цвітну капусту: виявляється, все не так просто

Раніше дипломований та сертифікований дієтолог Лорен Харріс-Пінкус розповіла про те, які харчові продукти здатні поліпшити мозкову діяльність людини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти