"Гарний вид із вікна" – неправильно: Авраменко розповів, де помилка

5 червня 2023, 19:30
Мовознавець підкреслив, що російське слово "вид" має щонайменше три українські відповідники.
Авраменко
Авраменко розповів про труднощі перекладу / Колаж: Главред, фото: скріншот із відео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко присвятив свій експрес-урок з української мови труднощам перекладу з російської мови на українську.

"Сьогодні поговоримо про багатостраждальне слово "вид", яке часто неправильно перекладають. От читаю: "Який гарний вид із вікна". Ні, друзі, не "вид", а "краєвид". Вид – це те саме, що й різновид. Наприклад, "різні види товарів" або "види тварин чи рослин", - пояснив Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Як зазначив мовознавець, речення "Який гарний вид із вікна" за змістом тотожне із реченням "Який гарний різновид із вікна".

'Гарний вид із вікна' – неправильно: Авраменко розповів, де помилка
скріншот

Також Авраменко розповів про ще один негаразд із словом "вид". Досить часто українці говорять таку фразу: "вид на проживання". Проте це калька з російської. Українською потрібно казати "посвідка на проживання".

"Отже, російське слово "вид" має щонайменше три українські відповідники: різновид, краєвид і посвідка. Ось і все. Насамкінець лише додам, дбаймо про те, щоб Україна говорила грамотно", - сказав видатний український вчитель.

'Гарний вид із вікна' – неправильно: Авраменко розповів, де помилка
скріншот

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016).

Є автором і диктором тексту "Радіодиктант національної єдності" на "UA: Українське радіо" (від 2005), пише Вікіпедія.

Нагадаємо, нещодавно мовознавець Олександр Авраменко відповів, як сказати українською "по щелчку пальцев". Відомий український вчитель назвав аж 5 милозвучних варіантів.

Також нещодавно Олександр Авраменко запропонував виконати цікаве тестове завдання, яке змушує багатьох українців чухати голову. У завданні є три слова: досвід, освіта та диплом. Мовознавець пропонує поєднати їх із наступними словами: отримувати, набувати, здобувати, одержувати.

Дивіться відео про те, як вказати час без русизмів:

Дивіться більше цікавих уроків від Авраменка:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти