Як швидко заспокоїтися у стресовій ситуації: 10 простих способів

5 січня 2022, 05:50оновлено 13 лютого 2022, 02:35
Якщо стресова ситуація застала вас зненацька, низка простих порад допоможуть швидко заспокоїтися.
Як швидко заспокоїтися у стресовій ситуації: 10 простих способів
Низка простих технік допоможуть заспокоїтися у стресовій ситуації / "Белновости"

Сильні негативні емоції можуть погано позначитися на здоров’ї людини, викликати стрес і навіть депресію. Тому не можна мовчки пригнічувати у собі такі емоції та переживання.

Незалежно від того, який у вас характер і темперамент і як ви сприймаєте різні стресові ситуації, не буде зайвим опанувати низку прийомів, які допоможуть швидко впоратися зі стресом тут і зараз. Щоб заспокоїти нерви у стресовій ситуації, достатньо буде застосувати хоча б одну з простих технік.

10 простих способів швидко заспокоїтися

1. Глибоко дихайте

Цей спосіб досить ефективний у різних ситуаціях. Потрібно повільно і глибоко вдихати, наповнюючи легені повітрям. Кров почне отримувати більше кисню, сповільниться серцебиття, і ви відчуватимете себе більш спокійними.

відео дня

2. "Перемкніться" на щось інше

Зосередження уваги на іншій діяльності або процесі допоможе відволіктися від стресової ситуації і не концентруватися на ній. Для цього підійде будь-яке просте завдання – наприклад, пропилесосити в кімнаті, помити посуд або піділляти вазони.

Якщо стресова ситуація виникла поза домом, шукайте такі прості завдання у місці, в якому перебуваєте. Наприклад, якщо виник стрес на роботі, щоб перевести увагу, можете прибрати на робочому столі.

4. Послухайте звуки природи

В інтернеті можна знайти досить багато відео- та аудіозаписів з подібними звуками. Їхнє прослуховування допоможе швидко заспокоїти нерви і розслабитися. Можете обрати їх за своїм смаком – це може бути шум дощу, дзюркотіння струмка, шелест листя тощо.

Якщо є можливість, то буде краще "послухати природу" вживу – сходити на прогулянку до парку, лісу чи на річку. Та коли потрібно заспокоїтися тут і зараз, з таким завданням відмінно впораються й аудіо- та відеозаписи.

5. Зробіть прості фізичні вправи

Фізична активність допомагає зняти стрес. З цим завданням впораються навіть найпростіші фізичні вправи, наприклад, декілька десятків разів стиснути еспандер або поприсідати.

6. Помалюйте

Навіть якщо малювати ви не вмієте, просто відображайте на папері те, що відчуваєте, створіть якісь фігурки, візерунки чи абстракції. Крім того, що це перемкне вашу увагу (тут повертаємося до пункту 2), малювання як творчий процес допоможе випустити негативні емоції й впорядкувати думки.

7. Змініть ставлення до ситуації

Думаю, майже всі знайомі з фразою "не можете змінити ситуацію – змініть ставлення до неї". Спробуйте подивитися на неї з іншого боку. Боїтеся публічних виступів і стоїте за крок від сцени, на яку вам зараз виходити? Зате як прекрасно почуватимете себе, коли завершиться ваш виступ – вас переповнюватимуть емоції від того, що ви змогли побороти страх. Хвилюєтеся через проблеми на роботі? Подумайте, чи згадаєте ви про цю ситуацію через місяць чи рік, чи настільки вона серйозна, що впливатиме на ваше життя такий тривалий час? Хтось випадково вилив на вас каву? Подумайте, як сприйматимете цю ситуацію через декілька днів – вона радше здаватиметься вам кумедним випадком, ніж серйозною проблемою.

8. Поділіться переживаннями з близькими

Сильні негативні емоції не варто тримати в собі. Стане набагато легше, якщо просто виговоритися людині, якій ви довіряєте і яка може вас підтримати. Довірлива розмова з друзями чи рідними не тільки допоможе "понизити градус" вашого емоційного стану, а й дасть вам змогу систематизувати думки і можливо навіть знайти вирішення проблеми. Адже приговорені вголос думки і переживання дозволять вам краще "розкласти усе по поличках" у своїй голові.

9. Усміхніться

У більшості випадків стресові ситуації не варті наших страждань. Дуже жаль, що ми часто це розуміємо уже набагато пізніше – коли стрес минув і на нього була витрачена маса нервів. Проста усмішка допоможе відволіктися і помітити дріб’язковість багатьох негативних ситуацій. Не можете усміхнутися? Тоді згадайте будь-яку смішну історію з вашого життя, або й улюблений анекдот.

10. У будь-якій незрозумілій ситуації лягайте спати

Ця перлина народної мудрості – насправді дуже глибока і дієва порада. Часто якась проблема здається нам набагато значнішою, ніж є насправді, якщо ми втомлені і виснажені. Достатньо буде відпочити і виспатися, щоб у нашій голові з’явилися ідеї вирішення цієї проблеми. Або ж ми просто зрозуміємо, що ситуація від нас не залежить і її просто потрібно відпустити. Недарма у народі кажуть, що "ранок вечора мудріший".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти