Як довго можна зберігати яйця: відповіді на найцікавіші питання

29 вересня 2022, 13:30
Главред зібрав всю цікаву інформацію про те, скільки можна зберігати яйця в різному вигляді, чи потрібно їх мити і як зрозуміти, що яйце зіпсувалося.
яйця, холодильник
Скільки можна зберігати яйця / Колаж фото pixaby, ua.depositphotos.com

Напевно у кожної господині в холодильнику знайдеться лоток яєць. Омлет, млинці, салат - це лише мала частина, куди можна додати цей продукт. Однак якщо ви не любитель яєць і купили десяток лише для приготування якоїсь однієї страви, то варто звернути увагу на те, як довго вже зберігаються яйця.

Все залежить від того, де саме ви зберігаєте яйця. Важливо навіть звертати увагу на полицю в холодильнику, на якій вони лежать.

Як правильно зберігати яйця

Найкращим місцем для зберігання яєць є холодильник. Найкраще їх зберігати в спеціальних термолотках з паперу або пінопласту. Якщо ви будете перекладати яйця в іншу упаковку, то простежте за тим, щоб вони лежали гострим кінцем вниз. Таким чином жовток буде розміщуватися по центру, а повітряна камера не буде на нього тиснути.

Відмінним місцем в холодильнику для зберігання яєць будуть контейнери для овочів і фруктів внизу. Справа в тому, що в середньому температура в холодильнику тримається на рівні 0-8 градусів тепла. Однак в дверцятах вона значно вище допустимої норми - 10-15 градусів тепла.

Всесвітній день яйця 2021
Скільки можна зберігати яйця / ua.depositphotos.com

Чи потрібно мити яйця відразу після покупки

Багато господинь роблять помилку, думаючи, що мити яйця необхідно відразу після магазину. Звичайно, чистота в холодильнику - запорука безпеки. Однак якщо ви хочете, щоб яйця зберігалися довше, то краще їх мити тільки перед приготуванням.

Справа в тому, що вода змиває захисну плівку, яка є на шкаралупі. Ця плівка запобігає потраплянню бактерій всередину яйця.

Як довго можна зберігати яйця

Якщо ви покладете яйця в холодильник відразу після покупки, то сміливо можете зберігати їх до 60 днів (з урахуванням того, що температура в холодильнику буде 0-8 градусів). Без холодильника вони також можуть зберігатися, проте не більше тижня.

Сирі яйця без шкаралупи або яйця з сильними тріщинами на шкаралупі можна зберігати в холодильнику не довше 1-2 днів.

Зварені круто яйця зі шкаралупою можна зберігати до 5-7 днів, а ось вже очищені від шкаралупи краще не зберігати довше 3 днів.

яйце
Скільки можна зберігати яйця / pixabay

Як зрозуміти, що яйце зіпсувалося

Існує кілька способів, які можуть вказати на те, що яйця вже протухли і їх не можна використовувати.

1 спосіб

Яйце необхідно покласти в ємність з холодною водою. Якщо воно спливло на поверхню, то, швидше за все, воно зіпсувалося. Якщо воно злегка піднялося тупим кутом, то значить, що воно вже не свіже, але з нього ще можна щось приготувати. Яйце дуже свіже, якщо воно залишилося лежати на дні в горизонтальному положенні.

2 спосіб

Яйце можна злегка потрусити. Якщо ніяких звуків не чути, то воно досить свіже. Якщо всередині яйця чується похлюпування, значить воно вже не першої свіжості, адже всередину яйця потрапило повітря.

3 спосіб

Можна розбити яйце. Якщо жовток плоский, а білок рідкий, то це означає, що яйце вже псується. Якщо жовток опуклий, а білок в'язкий і щільний, добре тримається навколо жовтка, значить яйце дуже свіже.

Раніше Главред розповідав, як зберегти кріп на зиму. Господині поділилися трьома неймовірно простими і кращими способами.

Вас також зацікавить:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти