Який є зв'язок між дієтою і запаленням в кишечнику - відповідь вчених

20 листопада 2021, 01:37оновлено 21 листопада 2021, 00:17
У серії експериментів вчені визначили каскад імунних сигналів, які запускаються метаболічним розпадом харчових амінокислот в кишечнику мишей.
Кишечник
Як є зв'язок між дієтою і запаленням в кишечнику - відповідь вчених / christopher / flickr.com

Міжнародна група вчених виявила зв'язок дієти і імунітету, опосередковану через кишкову мікрофлору. Експерименти на мишах показали, що від раціону залежить вироблення побічних продуктів метаболізму мікробів, що мешкають в кишечнику. А це в свою чергу, впливає на імунний захист. Результати дослідження були опубліковані в журналі Nature.

У серії експериментів вчені визначили каскад імунних сигналів, які запускаються метаболічним розпадом харчових амінокислот в кишечнику миші. Спочатку тварина споживає їжу, яка містить амінокислоти з розгалуженими бічними ланцюгами. А вони потім поглинаються бактерією Bacteroides fragilis, що мешкає в кишечнику. Бактерія, в свою чергу, виробляє ліпосахариди з розгалуженими ланцюгами, які вловлюються імунними сигнальними клітинами.

Вони і грають роль активаторів іншого класу імунних клітин - природних кілерів. Це різновид T-клітин, які розпізнають і знищують інфіковані клітини, а також беруть участь в протипухлинному захисті. Вчені показали, що передача сигналів від B. fragilis до імунних клітин відбувається тільки у випадку молекул з розгалуженими бічними ланцюгами. Бактерія, поглинаючи амінокислоти, змінює структуру молекул ліпосахаридів таким чином, що вони краще зв'язуються з рецепторами на імунних клітинах і ініціюють сигнальний каскад, який пригнічує запалення.

відео дня

читайте такожТоп-3 найнебезпечніших продуктів для кишечника - відповідь медика

Нагадаємо, раніше дієтолог Ольга Кобоєва розповіла, що сама бюджетна каша - перловка - має безліч корисних властивостей, її можна їсти всім без винятку.

Перлова каша, за словами спеціалістки, може продовжити молодість, її навіть називають "кашею краси".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти