Як зберігати часник: Топ-6 найпопулярніших способів

4 липня 2022, 15:07
Щоб удома завжди був свіжий часник, важливо не лише виростити його, але і зберегти до весни. Перед відправкою на зберігання треба провести кілька маніпуляцій.
Як зберігати часник
Як зберігати часник - найпопулярніші способи / Фото pixabay.com

Липень - місяць, коли більшість городників прибирають урожай часнику. Але зібрати його - це ще півсправи, адже ще потрібно знати, як зберігати часник в домашніх умовах і що посадити після часнику в липні.

На яке свято прибирають часник

Час збирання врожаю залежить від сорту часнику і від клімату регіону, в якому його вирощують. У регіонах, де більш теплий клімат, будь-які овочі і фрукти дозрівають швидше. Визначити зрілість часнику можна за зовнішнім виглядом рослини. Раніше Главред писав про три головні ознаки, які говорять про те, що прийшов час збирати урожай часнику.

Щоби визначити, якого числа потрібно збирати часник, можна скористатися і народними повір'ями. Наприклад, в Україні часник прибирають в релігійне свято Петра і Павла, яке відзначається 12 липня.

До речі, якщо літо дощове, то зі збором врожаю краще поквапитися. Можливо часнику буде менше, але його якість буде кращою, адже від зайвої води зубчики можуть загнити і погано зберігатимуться.

Як підготувати часник до зберігання

Щоби викопаний часник зберігався довше, його потрібно правильно до цього підготувати.

Цибулину часнику, до якої прилипло багато землі, очищають руками. Якщо ви будете стукати нею по лопаті, щоби земля обсипалася, є ризик пошкодити корінці й денце, також можуть з'явитися невеликі вм'ятини, які, в свою чергу, стануть джерелом інфекції. Стебла і коріння обривати не потрібно.

Перед тривалим зберіганням часник потрібно гарненько висушити. Покладіть його під навіс або в тепле і добре провітрюване приміщення (наприклад, на горище) на 10-14 днів. Деякі городники залишають часник сушитися прямо на грядці або підвішують на відкритому повітрі.

Коли головки добре просохнуть, можна буде обрізати стебла, але обов'язково слід залишити пеньок завдовжки 5-10 сантиметрів і близько 1 см кореневої бороди.

Якщо ви плануєте зберігати часник в косах або пучках, в цьому випадку зрізати стебла не потрібно.

Як зберігати часникв очищеному вигляді

В очищеному вигляді часник кілька місяців може зберігатися в рослинній олії. Для цього очищені, помиті й обсушені зубчики часнику поміщають в скляну або пластикову ємність і заливають соняшниковою або кукурудзяною олією з додаванням щіпки солі.

Банку щільно закрити кришкою і поставити в холодильник або льох.

Олію з часнику можна використовувати для заправки салатів.

Як зберігати часник в неочищеному вигляді

Часник потрібно зберігати в сухому прохолодному приміщенні. В іншому випадку він або почне проростати, або швидко заразиться пліснявими грибками. Якщо повітря буде засухим, то зубчики швидко втратять внутрішню вологу і стануть несмачними.

Оптимальна вологість повітря для зберігання часнику 40-50%. Якщо ви плануєте тримати часник в підвалі, то оптимальна температура зберігання для нього +2 градуси. При зберіганні часнику на зиму в будинку або квартирі, підтримуйте температуру на позначці +18... +20 градусів.

Зберігання часнику - Топ-6 найпопулярніших способів

1. Для зберігання часнику можна скористатися дідівським методом - зробити в'язанки.

2. Часник можна упакувати в мішечок з натуральної тканини (льон, бавовна) і додати сухі рослинні компоненти (лушпиння здорових цибулин; сфагнум, кокосове волокно). Вони поглинатимуть атмосферну вологу.

3. Зберігати часник можна і в банці безкисневим способом. Відсутність повітря не дасть можливості розвиватися бактеріям і грибкам. У банку до самого верху укладають сухі неочищені головки або зубчики часнику. Зверху потрібно помістити шматочок свічки, який запалюють, і одразу закривають банку. Свічка, згораючи, витрачає весь запас кисню і гасне, а в банці створюється безкисневий простір.

Важливо! Не можна використовувати пластикові кришки, оскільки вони розплавляться.

4. Складений в банку часник можна засипати борошном. Верхній шар борошна повинен бути 1,5-2,5 см. У цьому випадку закрити банку можна будь-якою кришкою, зокрема і пластикової.

5. Хороші результати дає обмазування головок часнику розплавленим воском або парафіном.

6. Ще один простий спосіб зберігання часнику – в коробці в найпрохолоднішому місці квартири, наприклад, біля вхідних або балконних дверей.

Що посадити після часнику в липні

Щоби земля не пустувала в середині літа, після часнику можна посадити шпинат, кріп, рукколу, петрушку, селеру або салат - у цих культур короткий вегетаційний період, тому можна зібрати ще щонайменше один урожай. Перед посадкою зелені в ґрунт потрібно внести будь-яке комплексне добриво (1 ст.л. на 10 л води).

Ґрунт після часнику сподобається пекінській капусті. Качани виростуть міцними і соковитими.

Також в липні можна встигнути посіяти після часнику редис і огірки. Головне - вибрати скоростиглий сорт. А ось в серпні після часнику можна посадити редьку (дайкон, чорну або зелену).

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти