Коли час збирати врожай часнику - три головні ознаки

1 липня 2022, 14:44
Для того, щоби вчасно зібрати урожай часнику, не потрібно користуватися місячним календарем або підглядати в город до сусіда - рослини все підкажуть самі.
Коли збирати врожай часнику
Коли збирати урожай часнику / Фото pixabay.com

Щоб отримати багатий урожай часнику, важливо не лише правильно за ним доглядати, але і вчасно викопати із землі, адже якщо поквапитися, то головки будуть дрібними, а якщо перетримати - часник просто почне гнити. Раніше Главред писав, що робити, щоб часник був великим, а тепер розберемося, коли збирати врожай.

Досвідчені дачники кажуть, що для того, щоби вчасно зібрати урожай часнику, не потрібно користуватися місячним календарем або підглядати в город до сусіда - рослини все підкажуть самі.

Як зрозуміти, що часник дозрів і його потрібно викопувати

Правило №1. При вирощуванні часнику рекомендується видаляти квіткові стрілки. При цьому на декількох рослинах стрілку все ж таки потрібно залишити. Вона стане своєрідним маячком, який підкаже, що прийшов братися за лопату.

Якщо квіткова стрілка випросталася і розкрилася, значить часник сформувався, набрав всі свої смакові якості й максимальний розмір.

Якщо ви вирощуєте часник різних сортів, то слід на кожному з них залишити по одній квітковій стрілці. Адже сорти відрізняються за скоростиглістю, а значить і за готовністю до збору врожаю.

Правило № 2. Чи дозрів часник, можна визначити і по лусці. Викопувати урожай потрібно тоді, коли верхня луска вже трішечки пошкоджена і отримала характерне для сорту забарвлення.

До речі, цим же методом можна користуватися, якщо ви випадково видалили всі часникові стрілки або вирощуєте сорт, який не випускає стрілки.

Правило № 3. Третя ознака, яка говорить про те, що часник дозрів, це кількість засохлого листя. Якщо більша половина з листочків вже відмерла або почала засихати - урожай можна збирати.

До речі, якщо на часнику квіткова стрілка ще не випросталася, а листя вже почало відмирати, немає сенсу чекати і сподіватися, що головки часнику ще підростуть. З цієї затії нічого не вийде, тому доведеться задовольнятися дрібними зубчиками.

В який час збирати урожай часнику

Викопувати часник бажано вранці або ввечері та в суху погоду. Якщо збирати урожай в спекотний день, сонце здатне пересушити головки і позбавити зубчики соковитості. Якщо викопувати часник в дощ, він може згнити або запліснявіти.

Як правильно прибирати озимий часник

Зазвичай до збирання часнику приступають у другій половині або в кінці липня. Спочатку дозрівають однозубкові молоді головки, потім рослини, вирощені з дрібних "зубків", і лише потім, приблизно через тиждень – із середніх і великих.

Як правило, ранньостиглі сорти можна викопувати через 85-95 днів після появи сходів, пізньостиглі – через 100-110 днів.

Що буде, якщо не викопувати часник

Якщо запізнитися зі збиранням врожаю, осінні дощі можуть призвести до зростання молодих коренів. В результаті у часнику знизиться термін зберігання.

Раніше Главред писав, як виростити високий урожай картоплі.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти