Буде по 10 кг з одного "квадрата": як виростити суперврожай картоплі

27 червня 2022, 07:38
Щоби виростити багатий урожай картоплі на невеликій площі, зовсім необов'язково працювати, не покладаючи рук.

Як отримати величезний урожай картоплі
Як отримати величезний урожай картоплі - дачні хитрощі / Фото pixabay.com

Картопля - одна з найпопулярніших культур для вирощування. Її не дарма називають "другим хлібом" і висаджують буквально на будь-якому вільному клаптику землі. Досвідчені агрономи кажуть, що багатий урожай картоплі навіть на невеликій площі залежить не стільки від зусиль, яких ви докладатимете, скільки від якості посадкового матеріалу і від того, наскільки ви дотримались правил посадки бульби.

Що зробити, щоб картопля виросла великою

Не дарма кажуть - "що посієш, те й пожнеш". Тому на посадку потрібно відбирати лише великі, рівні та красиві бульби. Якщо садити бульби розміром з куряче яйце і дрібніше, тобто недорозвинені, то і урожай вийде відповідний. З тієї ж причини не варто садити картоплини, які мають неправильну форму або пошкодження.

Неправильна форма - це ознака виродження. І ви не лише не отримаєте хороший урожай, але і, найімовірніше, рослини з таких бульб стануть джерелами вірусних інфекцій.

які бульби картоплі краще садити
Такі бульби картоплі краще не садити / скріншот

Гігантизм - це теж ознака виродження, тому потрібно брати бульби великі, але не величезні.

Які бульби картоплі краще садити? Вони повинні виглядати приблизно так:

Буде по 10 кг з одного 'квадрата': як виростити суперврожай картоплі

Щоби кущі картоплі не виросли занадто величезними і не затінювали самі себе, перед посадкою бульби потрібно розрізати.

На бульбі може бути більше десяти очок, і всі вони практично не пов'язані один з одним, за рахунок цього у картоплі є великий запас живучості. Якщо розрізати бульбу на частини, то ми дамо шанс розвинутися всім очкам.

Неважливо як різати - уздовж або поперек. Головне - різати так, щоб на всіх шматочках були очки. При цьому все ж таки не потрібно різати занадто дрібно. Якщо буде посуха, то у бульби повинно вистачити сил для розвитку. Застосовуючи такий спосіб, можна домогтися великого врожаю, навіть якщо у вас було мало посадкового матеріалу або ви купили всього лише один кілограм дорогого сорту картоплі.

Буде по 10 кг з одного 'квадрата': як виростити суперврожай картоплі

Місце зрізу можна вмочити в золі або крейді, а можна нічим не обробляти - за кілька днів воно "заживе". При тривалому зберіганні зріз може покритися сіро-блакитною цвіллю. Це не страшно - дані гриби не патогенні.

Різати бульби на частини можна і перед посадкою, і за кілька днів, і навіть за кілька місяців,

Перед посадкою розрізані бульби замочують в біопрепаратах, таких як Фітоспорін, Тріходермін, Байкал ЕМ, Фітодоктор, НВ 101.

Дивіться відео про те, як виростити шикарний урожай картоплі:

Хитрощі при посадці картоплі

Щоб виростити багато картоплі з одного куща, дуже важливо підготувати ґрунт. І робити це варто восени.

Починають з того, що викопують пряму траншею завглибшки як дві борозни і завширшки 30 см.Траншею потрібно заповнити органічними добривами (листям берези або волоського горіха).

Якщо погода суха, то в канаву потрібно налити воду, додати добрива і засипати.

Листя горіха - це нешкідливе органічне добриво. Воно допоможе зберегти ґрунт під час сильних морозів, а також підготувати його до нового посадкового сезону. Листя берези як добриво збагачує ґрунт мікро- і макроелементами, а також розпушує його. Удобривши землю таким чином, можна отримати небувалий урожай. Деякі дачники кажуть, що всього один "квадрат" ділянки приносить 10 кг картоплі.

Чим удобрювати картоплю для хорошого врожаю

Залежно від того, в якому стані знаходиться ґрунт, його потрібно удобрити для отримання багатого врожаю.

Що ж класти в лунку при посадці картоплі? Існують кілька рецептів:

  • Якщо ґрунт щільний та глинистий, то потрібно використовувати розпушувач, щоби культура посувалася комфортно. У цьому випадку підійде деревна зола при посадці картоплі. У кожну лунку потрібно покласти 2-3 столових ложки.
  • Якщо ґрунт трохи кислий, також допоможе деревна зола. В цьому випадку потрібно в кожну ямку додати 5-6 ложок золи та воду, перемішати і потім помістити ббульбу.
  • Якщо ґрунт піщаний і потрібно посилити його поживні властивості, то підійде перегній і компост (250-300 г на кожну лунку).
  • Якщо ґрунт стомлений, можна використовувати комплексне добриво. Наприклад, по 15-20 г аміачної селітри, по 5-10 г сульфату калію і таку ж кількість суперфосфату. Всі добрива обов'язково потрібно ретельно перемішати з ґрунтом, щоби гранули не торкалися поверхні картоплі.
  • Для підвищення поживності ґрунту можна використовувати пташиний послід. Його необхідно розбавити водою в 20 разів і полити лунку. Потім, поки ґрунт не висох, помістити бульбу.
  • Яєчна шкаралупа в лунці з картоплею допоможе захистити рослину від дротяників і навіть капустянки. Використовувати можна шкаралупу лише сирих яєць. Її потрібно добре висушити, розмолоти в ступці, по жмені внести в посадкову лунку і зверху помістити картоплину.

Раніше Главред писав, що яєчна шкаралупа - це найкраще добриво для квітів, овочів і фруктів, і публікував рецепт приготування чарівного настою.

Також вам може бути цікаво: Що можна і не можна садити після картоплі: найгірші та найкращі варіанти.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти