Як українською назвати шльопанці: Авраменко здивував відповіддю

9 червня 2023, 19:27
Мовознавець закликав українців шанувати себе, дбаючи про чистоту своєї мови.
Авраменко
Авраменко розповів, як українською назвати "шльопанці" / Колаж: Главред, фото: скріншот із відео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як правильно називати різні види взуття.

"Почнемо із туфлів. Туфлі – це різновид взуття, що закриває ногу до щиколотки. Їх носять як чоловіки, так і жінки. А ось черевики закривають і щиколотку. Чоловіки частіше носять черевики, ніж жінки. Застібкою в черевиках може бути як блискавка, так і шнурки", - розповів Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Наступний вид взуття, про який розповів мовознавець, – чоботи. Чоботи мають високі халяви. Якщо ж халяви не такі вже й високі, то таке взуття називають не "полусапожки", а полуботки.

Як українською назвати шльопанці: Авраменко здивував відповіддю
скріншот

"І кілька слів про домашнє взуття. Усі ми любимо тапочки. Так? Воно то так, але це слово має розмовний відтінок. Тому краще легкі і м'які туфлі для дому називати кАпцями. До речі, в однині – кАпець", - пояснив Авраменко.

Також мовознавець запитав у глядачів, як правильно назвати шльопанці, адже це слово має розмовний відтінок. Він розповів, що українською шльопанці – це пантОфлі.

"ПантОфлі – це м'які кімнатні туфлі без закаблУків. А що ж таке закаблУки? ЗакаблУк – це задня частина взуття, що охоплює п'яту. Російською – "задник", - розповів Авраменко.

Як українською назвати шльопанці: Авраменко здивував відповіддю
скріншот

Насамкінець мовознавець закликав українців шанувати себе, дбаючи про чистоту своєї мови.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016).

Є автором і диктором тексту "Радіодиктант національної єдності" на "UA: Українське радіо" (від 2005), пише Вікіпедія.

Нагадаємо, раніше Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як ще декілька десятиліть тому Україна могла втрати назавжди деякі слова зі своєї мови, оскільки працювала радянська політика зближення мов. Так, мовознавець розповів про колоритне слово "дармовис", про яке мало хто знає.

Також Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, яким смачним-пресмачним українським словом можна назвати бутерброд.

Дивіться відео про те, чи існують слова, які починаються на букву "И":

Дивіться більше цікавих уроків від Авраменка:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти