Як визначити вік кота: названі п'ять способів

6 квітня 2022, 03:55
Дізнатися вік кота в домашніх умовах досить просто. Досить приділити цьому трохи часу.
Кіт
Як і у людей, у деяких кішок зуби гірше, ніж у інших / ua.depositphotos.com

Часто потенційний господар домашньої тварини задається питанням: як визначити вік кіт.

Як дізнатися, який вік у кота

Адже для того, щоб правильно доглядати за домашнім улюбленцем, потрібно вірно визначити його вік і відповідно до нього, підібрати правильний догляд і харчування.

відео дня

Видання PetMed визначило шість головних способів, за якими можна дізнатися молодий кіт або старий.

читайте такожЗнаменитий кіт Степан з Харкова зібрав гроші для допомоги тваринам в Україні

Зуби і вага можуть допомогти вам розрахувати вік кота. Чим молодша кішка, тим легше ветеринарам визначити, коли вона народилася.

"Такі фактори, як розмір і зуби кішки, можуть бути дуже корисними для визначення віку", — говорить доктор Стівен Хорват, клінічний доцент коледжу ветеринарної медицини Університету штату Огайо.

Як визначити вік кота по зубах?

Показником віку, на який можна орієнтуватися у кішок, є їх зуби. Молочні зуби у кошеняти починають прорізатися, коли їм близько 2 тижнів, і закінчуються, коли їм близько 8 тижнів. Потім, приблизно в 4 місяці, молочні зуби починають випадати, а дорослі починають прорізуватися. До 7 місяців у кішки повинні бути всі дорослі зуби.

"Коли це відбувається, по зубах дуже складно визначити, скільки років кішці", - говорить доктор Хорват.

Доктор Хорват зазначає, що, хоча стає все важче визначити вік кота по її зубах, коли всі дорослі зуби повністю прорізалися, це не неможливо.

"Ми також можемо звернути увагу на знос зубів, а також накопичення зубного каменю в якості підказки до віку кішки", — говорить він. "Зазвичай, якщо ми бачимо трохи зубного каменю, особливо на щічних зубах кішки (зуби, які проходять з боків котячого рота), цій кішці від 1 до 2 років. Чим більше накопичується зубного каменю, тим, ймовірно, старше кішка".

Однак, як і у людей, у деяких кішок зуби гірше, ніж у інших. У молодої кішки може бути багато зубного каменю, а у старшої — дуже мало. Таким чином, використання зубного каменю як єдиного індикатора віку є набагато менш точним, ніж можуть сподіватися багато власників.

Гінгівіт (запалення ясен) також не є надійним показником віку. У деяких кішок важкий гінгівіт розвивається в дуже молодому віці, в той час як У інших захворювання не розвивається до тих пір, поки на зубах не накопичується зубний камінь.

Як визначити вік кішки за вагою?

"До тих пір, поки кішкам не виповниться від 4 до 6 місяців, гарне емпіричне правило полягає в тому, що вони додають у вазі по 450 грам щомісяця", — пояснює доктор Хорват. "Отже, 1200-кілограмовому кошеняті 3 місяці, 2,5-4 місяці, і так далі приблизно до 6-місячного віку".

Кіт
Кіт / ua.depositphotos.com/

Однак доктор Неппір каже, що цей метод не є надійним. "Якщо у кішки погане здоров'я, вага більше не є надійним показником віку".

Як визначити вік кота по очах?

Крім зубів, ветеринари можуть також подивитися на очі вашої кішки, щоб визначити вік.

Приблизно у віці 6 або 7 років кришталики котячих очей стають більш щільними, що мало чим відрізняється від того, що відбувається з людьми у віці близько 40 років. "Якщо ви подивитеся в офтальмоскоп, ви побачите невелике помутніння приблизно в цьому віці", - пояснює доктор Хорват.

Це не дуже помітно для власників, поки кішці не виповниться близько 10 років - тоді їхні очі можуть почати виглядати трохи каламутними.

Доктор Неппір додає, що огляд помутнілих очей-це те, що повинні робити ветеринари, особливо коли кішка молодша. "Це досить надійна система з набором стандартів, але власники не можуть робити це вдома, не маючи певних інструментів і знань", — говорить він.

У міру дорослішання кішок їх райдужна оболонка (кольорова частина ока) може змінюватися. Називається атрофія райдужної оболонки, внутрішня частина райдужної оболонки може зруйнуватися, так що зіниця вашої кішки не стане таким маленьким, як раніше. Або іноді внутрішній край райдужної оболонки стає хвилястим.

У будь-якому випадку, це нормальна вікова зміна, яка не завдає вашої кішці болю або проблем.

Як визначити вік кошеня за звичками?

Кішки дуже прискіпливі, коли справа доходить до догляду за шерстю, і більшість молодих кішок будуть підтримувати свою шерсть в первозданному вигляді. Однак, як тільки кішки досягають певного віку, вони можуть не так ретельно доглядати за собою, як раніше.

"Багато факторів можуть призвести до того, що кішка втратить здатність добре доглядати за собою. Проблеми з зубами, зокрема, можуть призвести до того, що кішка перестане доглядати за собою, тому що це болісно. Вони також можуть набирати вагу в міру дорослішання, що, в свою чергу, ускладнює доступ до певних місць", — говорить доктор Хорват.

Як визначити вік кота по кістках?

Артрит може бути ще одним фактором, так як викривлення, необхідні для досягнення всіх частин тіла, стають болючими. "Втрата здатності доглядати за шерстю більш помітна у середньошерстих і довгошерстих кішок", - додає доктор Хорват.

Відведіть кішку до ветеринара для оцінки стану здоров'я. Більшість котів, які живуть досить довго, в кінцевому підсумку зазнають змін у своїй анатомії та фізіології, які можуть бути виявлені ветеринарами.

Наприклад, деякі захворювання, такі як хвороби нирок або підвищена активність щитовидної залози, досить часто зустрічаються у літніх кішок, але відносно рідко зустрічаються у молодих. Доктор Хорват каже, що старші кішки часто стають " нездатними переробляти білки так само легко, тому вони втрачають багато білка, який вони їдять, і починають втрачати вагу".

Але незалежно від віку вашої кішки, ви можете допомогти зберегти здоров'я вашої кішки багатьма способами — заохочуючи фізичні вправи через гру, забезпечуючи здорову дієту і регулярно водячи кішку до ветеринара.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти