Як почистити м'які меблі в домашніх умовах: позбавляємося від плям та неприємного запаху

25 листопада 2021, 04:05
Повернути "друге життя" меблям можна й підручними засобами
пляма, меблі
Очистити м'які меблі від плям в домашніх умовах не так вже й складно / marthastewart.com

Диван, крісла та пуфики є буквально магнітом для плям і неприємних запахів. Багато людей ламають голови - як повернути меблів колишній вигляд.

Навіть візуально чисті меблі періодично потребують обробки. Якщо на вашому дивані немає плям і "засаленості", в ньому все одно можуть жити шкідливі бактерії або пилові кліщі, пише pushe.

Виявляється, очистити м'які меблі від плям в домашніх умовах не так вже й складно, але потрібно знати деякі нюанси.

відео дня

Суха чистка меблів

Її потрібно проводити раз на два тижні, щоб не дати пилу зібратися в оббивці і наповнювачі дивана. Цей метод не видаляє в'їдаються забруднення, але допомагає запобігти пилові плями, через які оббивка здається потьмянілою і засмальцьованою.

Пропилососьте меблі на мінімальній потужності з плоскою насадкою. Для кращого ефекту оберніть насадку тонкою ганчіркою, змоченою в солоній воді. Якщо диван оббитий велюром або оксамитом, пилосос краще не використовувати — він може витягнути ворс тканини та зіпсувати зовнішній вигляд дивана.

читайте такожЯкий продукт допоможе очистити організм восени і взимку-відповідь дієтологаЯкщо оббивку не можна пропилососити або у вас зовсім немає пилососа — накрийте диван злегка вологим простирадлом і відбийте його. Так пил не розлетиться по кімнаті, а осадять на простирадлі.

Вологе очищення меблів

Найпростіше провести вологе чищення миючим пилососом. Якщо його немає, скористайтеся звичайною губкою, миючими засобами і водою. Підійдуть спеціальні порошки та спреї або" бабусині засоби — оцет, сода або сіль.

Після чищення добре просушіть диван, щоб уникнути неприємного запаху і цвілі. Відкрийте вікна - так меблі висохне швидше.

Засоби для усунення плям на м'яких меблів

Існує безліч засобів для виведення плям і засаленості з оббивки. При виборі засобу враховуйте особливості оббивки: флок не можна чистити засобами зі спиртом, а мікрофібру — вологим методом.

Піна для очищення

Миюча піна - універсальний засіб для видалення плям, яке підійде майже для всіх оббивок. Піну можна купити в балонах — її видавлюють на оббивку, як збиті вершки. Можна самому збити піну зі спеціального шампуню або порошку, розведеного у воді.

Її наносять на забруднення і чекають, поки вона вбереться. Різним засобам потрібно різний час, від 15 хвилин до години. Залишки піни і вологи збирають пилососом або чистою ганчіркою.

Порошок

Порошки незамінні, коли потрібно провести суху чистку. Їх не потрібно розводити з водою, а оббивку мочити. Сухий порошок наносять на тканину і втирають щіткою. Коли гранули поміняють свій колір, їх збирають пилососом.

читайте такожАлергія на тварин: що потрібно знати і як очистити приміщення від алергенуМінус порошку в тому, що їм складно видалити плями крові та інші в'їдаються забруднення, але з жирними плямами, брудом і пилом він впорається.

Народні засоби

Якщо хочете заощадити або боїтеся, що через Чищення хімічними засобами у вас з'явиться алергія - застосовуйте народні способи.

Товчена крейда і тальк впораються з жирними плямами, а сіль і сода вберуть вологу. Сильні забруднення і засмальцьовану поверхню видалять спиртовий або оцтовий розчини.

Способи видалення різних плям і розлучень

Залежно від причини забруднення, існують і різні способи їх видалення.

Чай і кава

Свіжі плями видалити нескладно: натріть їх мильною водою або будь-яким пінистим засобом для чищення меблів. Коли пляма зникне, промокніть вологе місце сухою серветкою.

Старі плями можна вивести за допомогою розчину оцту і води (1:1). Обробіть їм оббивку і почекайте 10 хвилин, потім протріть сухою ганчіркою. Місце, де була пляма, промийте теплою водою і просушіть.

Кров

Пляма крові потрібно видаляти тільки холодною водою, інакше воно в'їсться в оббивку ще сильніше. Розчиніть в склянці води таблетку аспірину або столову ложку солі і обробіть брудне місце. Потім видаліть зайву вологу сухою серветкою. При необхідності повторіть все з самого початку.

Жир

Потовчена крейда видалить жирні сліди. Посипте нею пляму, трохи почекайте і зберіть крейду. Повторіть кілька разів. Замість крейди можна використовувати тальк або звичайну сіль.

Сеча

Особливо неприємні плями - від сечі. Їх не так просто вивести, тому наберіться терпіння і дотримуйтесь рекомендацій.

  • Свіжу пляму промокніть сухою серветкою, щоб наповнювач не встиг просочитися, і приступайте до чищення.
  • Обробіть оббивку розчином оцту і води в співвідношенні 1:3 і почекайте кілька годин.
  • Приберіть зайву вологу - посипте місце забруднення харчовою содою, поки вона не стане вологою.
  • Приберіть соду пилососом або щіткою і протріть пляму серветкою, змоченою перекисом водню.

Як відмити "засмальцьовану" поверхню дивана

Засмальцованість на оббивці зазвичай з'являється в тих місцях, де з нею стикається голова і руки — на підлокітниках і спинці. Шкірний жир з відкритих ділянок тіла залишається на тканини і змішується з пилом — так виходять об'ємні засмальцьовані плями.

читайте такожЯк очистити пральну машину: названі способиОбробіть такі місця піною від спеціального хімічного засобу або розчином з води, соди та мила. Через 2-3 години зберіть засіб вологою серветкою. Щоб межі плями не були помітні, очистіть весь виріб.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти