Як підняти самооцінку і стати впевненішими у собі: 10 порад, які підійдуть кожному

14 лютого 2022, 03:15
Щоб підвищити свою самооцінку, достатньо лише мати бажання і взяти на замітку низку нескладних для виконання порад.
Як підняти самооцінку і стати впевненішими у собі: 10 порад, які підійдуть кожному
Як підняти самооцінку і стати впевненішими у собі/ ua.depositphotos.com

Наша самооцінка – це наші думки і переконання про себе самих, те, як ми сприймаємо себе і свої здібності. Самооцінка може бути високою, низькою або перебувати на "золотій середині".

Кожній людині притаманно хоча б іноді в собі сумніватися. Проте люди з низькою самооцінкою роблять це систематично, і як результат – втрачають мотивацію і впевненість у собі.

Серед найпоширеніших речей, які можуть спровокувати занижену самооцінку в людини – знущання з боку інших людей, токсичні стосунки і самотність. Проте цей список не є вичерпним – причин низької самооцінки є набагато більше, і часто вони є неочевидними. Низька самооцінка може негативно вплинути на ваше психічне здоров’я, стосунки з іншими людьми, просування кар’єрною драбиною тощо.

відео дня

Оскільки сприйняття себе постійно змінюється, наша самооцінка також розвивається. Маючи щире бажання підвищити самооцінку і дотримуючись нескладних порад, можна досягнути фантастичного результату.

Главред зібрав 10 порад, які допоможуть підвищити самооцінку.

1. Зосереджуйтеся на позитивних думках

Пам’ятайте, що ви – особлива, єдина в своєму роді людина, яка заслуговує на любов і повагу – від інших і від себе. Що б ви не робили, знаходьте, за що себе можна похвалити.

2. Поставте реалістичні цілі і досягайте їх

Напишіть собі список цілей, яких хотіли б досягнути, продумайте кроки, які поступово наближуватимуть вас до мети – і вперед. Це дуже ефективний спосіб підняти самооцінку, адже кожна досягнула вами ціль – навіть маленька – доводитиме, що ви здатні на більше, ніж думали.

Але важливо ставити реалістичні цілі. Якщо ваша ціль буде занадто складною чи нереалістичною, вимагатиме нереальних затрат часу і ресурсів – це ще більше знизить вашу самооцінку. Також мета має бути чіткою і не розмитою: наприклад, не "стати ідеальним кухарем", а "навчитися готувати усі страви з такої-то кулінарної книги".

3. Турбуйтеся про своє здоров’я

Турбота про себе і свій фізичний стан допоможе вам покращити самооцінку. Чим здоровішими духом і тілом ви будете, тим більше шансів, що ви будете задоволені собою. При цьому піклуватися про свій фізичний та психічний стан не означає намагатися довести своє тіло до досконалості – головне робити все можливе, щоб почуватися здоровим.

4. Озирніться на свої досягнення

Багато людей у потоці рутини і постійної самокритики забувають, що їм є чим гордитися. Не концентруйтеся постійно на певних своїх невдачах. Повірте, невдачі є у кожного. Проте їх можна обернути собі на користь, вважати пройденим уроком, з якого можна зробити висновки на майбутнє.

Натомість озирніться назад і згадайте усі свої досягнення – як великі, так і маленькі. А ще краще – візьміть листочок паперу і запишіть їх. У список варто включити як, приміром, закінчення університету чи отримання омріяної роботи, так і успіхи у вашому хобі, вміння гарно готувати, хороші навики тайм-менеджменту, кількість прочитаних книг тощо.

5. Робіть те, що вам подобається

Щодня виділяйте хоч трохи часу, щоб робити те, що робить вас щасливими. Це може бути приготування їжі, читання, фізичні вправи, садівництво, перегляд фільмів, душевна розмова з рідними або друзями чи будь-що інше, що викликає у вас приємні емоції. Також можете експериментувати з новими видами діяльності. Ті речі, які приносять вам насолоду, робитимуть вас щасливішими і допоможуть підняти самооцінку.

6. Допомагайте іншим

Як би дивно це не звучало, але допомогти собі підняти самооцінку може допомога іншим. Ви відчуєте, що можете бути корисними, впливати на певні ситуації і покращити якість життя інших людей чи тварин. Для цього можна зайнятися волонтерством, долучитися до роботи однієї з громадських організацій, яка, наприклад допомагає людям у будинку для літніх, дітям в інтернатах, хворим людям або притулкам для тварин, опікується станом навколишнього середовища тощо.

7. Коригуйте свої уявлення про себе

Оцінюйте себе такими, якими ви є зараз, а не були колись. Наприклад, ви колись були сильними у математиці, а зараз ледве обчислюєте площу свого будинку. Раніше ви могли витримувати двогодинні тренування, а зараз ледве змушуєте себе витратити 10 хвилин вранці на прості фізичні вправи.

Потрібно не зациклюватися на минулому, а налаштувати свої уявлення про себе, щоб вони відповідали реаліям вашого поточного життя. Прийміть себе такими, якими ви є зараз, і вже відштовхуючись від цього ви зможете спланувати, як би ви хотіли змінити себе на краще у майбутньому.

8. Відмовтеся від надмірної самокритики

Самокритика повинна бути конструктивною і не надмірною. Припиніть займатися самобичуванням і сварити себе за кожну помилку чи невдачу. Адже таке "поїдання себе зсередини" не лише заважає підвищити самооцінку, а й змушує вас зациклитися на негативі і забирає у вас багато енергії та часу.

9. Відмовтеся від ідеї досконалості

Ніхто не ідеальний. Досконалість – це штучне поняття, яке нам нав’язує суспільство. Ми можемо безкінечно витрачати ресурси свого життя у погоні за спробою зробити себе ідеальними, а не діставшись до цієї недосяжної мети, дивуватися, чому це у нас така низька самооцінка.

Порівнюйте себе лише із собою вчорашнього зразка, радійте успіхам і помічайте позитивні зміни у собі. І тоді вам ще більше захочеться розвиватися і ставати такими, якими ви хотіли б себе бачити. І це допоможе не лише підвищити самооцінку, а й загалом покращити якість вашого життя і зробити вас щасливішими.

10. Припиніть порівнювати себе з іншими

Кожна людина унікальна, і якщо порівнювати себе з іншими людьми, співставляти свої успіхи з успіхами інших – це лише вбиватиме вашу самооцінку. Адже якими чудовими ви не були б, завжди знайдеться хтось, хто робить щось краще за вас, вміє щось краще за вас. Так само завжди знайдеться хтось, хто вміє чи робить щось гірше за вас.

Але, як ми уже писали у попередньому пункті, ви повинні себе порівнювати лише із собою вчорашніми.

Самостійно підвищити свою самооцінку – нескладно, головне мати бажання і зробити перший крок у правильному напрямку.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти