Буде багато смачного варення: як отримати відро смородини з куща

16 липня 2022, 16:50
662
Смородина - невибаглива рослина, але повозитися доведеться. Що зробити, щоб отримати великий урожай смородини? Дотримуйтесь правил, і результат порадує.
Чим підгодувати чорну смородину, щоб ягоди були більшими
Чим підгодувати чорну смородину, щоб ягоди були більшими / Фото pixabay.com ​

Порічка - надзвичайно корисна і смачна ягода. Багато хто намагається вирощувати її в своєму саду, але отримати багатий урожай виходить далеко не у кожного садівника. Що зробити, щоб отримати великий урожай смородини? Запорука успіху - це правильний полив і підживлення, а також своєчасна обрізка кущів і захист від морозів і шкідників.

Де любить рости чорна смородина

Якщо ви вирішили вирощувати смородину, то передусім варто знайти для неї правильне місце на дачній ділянці. Якщо сад не дуже великий, то посадити чорну смородину можна під плодовими деревами. Яблука і груші - ідеальні сусіди для кущів. Головне - не садити смородину впритул до стовбурів, краще відступити кілька метрів. Якщо кущі планується розташовувати вздовж паркану, то не слід їх садити ближче, ніж в півтора метра від нього.

Кущі смородини не можна садити дуже близько один до одного. Якщо відстань буде менше одного метра, вони будуть затінювати один одного. Крім того, буде гірше рух повітря в кроні кущів і вище захворюваність.

відео дня

Досвідчені городники кажуть, що якщо посадити смородину на сонці, то ягоди будуть менші за розміром, але солодші, а якщо в легкій півтіні - то більші, але кисліші.

Ще один важливий момент: не варто чорну смородину розсаджувати по різних кутах саду - вона краще плодоносить в компанії подруг.

Ділянка для посадки смородини має бути рівною. Височини або низини категорично не підходять для цієї ягоди.

Щоб отримати великий урожай смородини, садіть по три саджанці в яму. Тоді кущ смородини буде могутніший та врожайніший. З таких кущів можна отримати у 2-3 рази більше ягід, ніж з одиноких.

Як поливати чорну смородину

Чорна смородина - вологолюбний чагарник. Без поливу смородина дасть дуже низький урожай, ягоди будуть дрібними і сухими, з товстою шкіркою.

За сезон смородину досить полити всього тричі. Перший раз – під час активного росту зеленої маси і появи зав'язей (кінець травня – початок червня), другий - коли на кущі дозрівають ягоди (кінець червня) і третій - після збору врожаю.

Якщо літо посушливе, то кущі смородини рекомендується поливати раз на 8-10 днів. Під кожен кущ виливають по 4-5 відер води. Після поливів необхідно розпушити землю між кущами, але не під ними, щоби не пошкодити коріння.

Як обрізати смородину восени та навесні

Щороку пізньої осені зі смородини обов'язково потрібно видаляти старі, слабкі та засохлі гілки.

У березні вирізаються підмерзлі за зиму гілки, а також ті, що ростуть вглиб куща - їм дістається менше світла, ягоди на них будуть дрібними та кислими.

Якщо ви вирощуєте молодий кущ з власного живця, то його однорічні пагони не вимагають сильної обрізки. Досить просто прищипувати верхівку, щоб стимулювати зростання бічних гілочок.

Как обрезать смородину
Як обрізати смородину / iplants.ru/garden

Що любить смородина

Смородина любить, щоб її смачно "годували". Тоді і вона не залишиться в боргу. Найбільше їй подобається крохмаль.

Піклуватися про гарний урожай потрібно починати восени. Коли все листя опаде, під кожен смородиновий кущ потрібно висипати літрову банку золи. Також можна прикопати картопляне бадилля або картопляні очистки. Вони містять калій, магній, фтор, залізо та фосфор. Відходи будуть розкладатися, поступово насичуючи ягідні кущі корисними речовинами. Ділянку біля стовбура смородини можна вкрити бур'янами або скошеною травою.

Чим підгодувати чорну смородину, щоби були великі ягоди

Найраща підгодівля для смородини - це калійно-фосфорні добрива. Калій робить ягоди солодшими, а фосфор збільшує їх в розмірі. Щоб приготувати підгодівлю, в 10 літрах води потрібно розбавити по 1 ст.ложці сірчанокислого калію і суперфосфату.

Якщо потрібних добрив немає, то навесні для великого врожаю смородини можна підгодувати кущі звичайної деревною золою. На кожен кущ знадобиться 500 грамів золи. Її розсипають у 20-25 см від центральної частини чагарнику. В середині серпня цю підгодівлю можна повторити.

читайте такожДріжджі - найкраще добриво для саду: квіти будуть великими і переживуть посушливе літо

Добре діє на смородину і дріжджова підгодівля. З нею урожай буде великим, а ягоди - великими і солодкими. Поживний розчин приготувати дуже просто: в 10 л води додати 500 г пивних дріжджів і 50 г цукру. Компоненти ретельно перемішати і залишити бродити на 1-2 дні. Перед поливом землю навколо кущів потрібно розпушити, щоби добриво швидше досягло коренів рослини.

Раніше Главред писав як приготувати найкращу підгодівлю для малини і чим найкраще підгодувати полуницю для гарного врожаю.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти