Як правильно назвати українською "підодіяльник": Авраменко дав відповідь

2 липня 2023, 17:02
264189
Авраменко закликав українців дбати про те, щоб наша країна говорила грамотно.
Авраменко
Як правильно назвати українською "підодіяльник"? / Колаж: Главред, фото: скріншот з відео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови збагатив словниковий запас громадян новими милозвучними словами.

"Часто чую, як легкий чохол, який надягають на ковдру, називають суржиковим "підодіяльник". Запам'ятайте, не "підодіяльник", а "підковдра", - розповів Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Як правильно назвати українською 'підодіяльник': Авраменко дав відповідь
"Пододіяльник" українською буде "підковдра" / скріншот

Також мовознавець нагадав назви інших видів постільної білизни. Зокрема, чохол із тканини, який надівають на подушку, називається "наволока" або "наволочка". А мішок, у який насипають пір'я для подушки або перини, називають "напірником".

відео дня

"Запам'ятайте, не "простинь", а "простирало" або "простирадло". До речі, не "пОдушка", а "подУшка". А ось слово "постіль" має подвійний наголос: можна сказати і "пОстіль", і "постІль", - пояснив відомий вчитель України.

Як правильно назвати українською 'підодіяльник': Авраменко дав відповідь
Слово "постіль" має подвійний наголос / скріншот

Насамкінець Авраменко закликав українців дбати про те, щоб наша країна говорила грамотно.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Нагадаємо, раніше Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці заявив, що слова "скурпульозний" в українській мові немає. Натомість відомий вчитель України назвав інший відповідник.

Також раніше Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як ще декілька десятиліть тому Україна могла втрати назавжди деякі слова зі своєї мови, оскільки працювала радянська політика зближення мов. Так, мовознавець розповів про колоритне слово "дармовис", про яке мало хто знає.

Читайте більше цікавих уроків від Авраменка:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти