Слова "скурпульозний" в українській мові немає: Авраменко приголомшив поясненням

11 червня 2023, 14:37оновлено 11 червня 2023, 18:20
Дбаючи про чистоту своєї мови, українці поважають не тільки себе, а й своїх співрозмовників, підкреслив Авраменко.
Авраменко
Слова "СКУРпульозний" в українській мові немає / скріншот

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко присвятив свій експрес-урок з української мови збагаченню словникового запасу громадян.

"Пропоную з'ясувати, чим відрізняються слова "копіткий" та "кропіткий", і що вони означають. Ці слова не так давно увійшли в нашу мову. "Копіткий" і "кропіткий" – це той, що вимагає багато уваги, часу, зусиль і терпіння. Тобто це синоніми", - розповів Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Як зазначив мовознавець, слова "копіткий" і "кропіткий" вживають, коли ідеться про якусь роботу. Наприклад, "копітка робота" або "кропітка робота".

Близьким до цих прикметників є слово "клопітливий", яке походить від слова "клопіт". Також є близьке слово "ретельний".

"А ось те, що вимагає особливої точності, називаємо "скРУПульозний". Мій досвід показує, що багато людей неправильно пишуть це слово. Зверніть увагу, не "СКУРпульозний", а "скРУПульозний", - сказав Авраменко.

Він пояснив, що слово "скрупул" походить з латини та означає маленький гострий камінчик. Окрім того, колись це слово означало ще й одиницю ваги.

"Отже, запам'ятайте слова-синоніми: копіткий, кропіткий, клопітливий, ретельний та скрупульозний. І спробуйте після цього сказати, що наша мова небагата. Насамкінець лише додам, що дбаючи про чистоту своєї мови, ви поважаєте не тільки себе, а й своїх співрозмовників", - підкреслив мовознавець.

Слова 'скурпульозний' в українській мові немає: Авраменко приголомшив поясненням
скріншот

Нагадаємо, раніше Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як ще декілька десятиліть тому Україна могла втрати назавжди деякі слова зі своєї мови, оскільки працювала радянська політика зближення мов. Так, мовознавець розповів про колоритне слово "дармовис", про яке мало хто знає.

Також Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, яким смачним-пресмачним українським словом можна назвати бутерброд.

Дивіться відео про те, у яких випадках вживаються слова "страсний" та "пристрасний":

Дивіться більше цікавих уроків від Авраменка:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти