Як реанімувати зневоднену орхідею всього за три дні - простий спосіб

3 лютого 2022, 12:03
Зневоднена орхідея - моторошне видовище і погані новини для квітникаря. Але не варто опускати руки. Є простий спосіб врятувати рослину, що гине.

Як реанімувати зневоднену орхідею всього за три дні - простий спосіб
Зневоднену орхідею можна реанімувати / Колаж ua.depositphotos.com

Орхідея - тендітна тропічна квітка. Вона вимоглива в плані температури повітря, освітлення і поливу. Якщо її поливати рясно, то може згнити коріння, якщо буде замало вологи - орхідея може засохнути.

Якщо ваша орхідея зневоднена, квітку терміново потрібно відправляти в "реанімацію". Благо, що врятувати орхідею можливо, і зробити це можна досить швидко.

Як зрозуміти, що орхідея сильно зневоднена? Якщо листя втратило тургор та його можна скрутити в трубочку, то у рослини явні проблеми. Також ознакою того, що орхідею потрібно терміново рятувати, є жовтий колір листя, засохлі квітконоси і квіти.

До слова, орхідея може отримати зневоднення зокрема і тому, що колись її залили водою. Через нестачу повітрообміну якась частина коренів може загинути, згнити, задихнутися.

Зневоднена орхідея - що робити

Спочатку потрібно оцінити стан коренів орхідеї. Якщо ви бачите хоч якісь ознаки життя, значить рослину можна врятувати.

Для початку потрібно зрізати сухі квітконоси і видалити всі загиблі, сухі, пошкоджені, гнилі корінці, залишивши якомога більше живих і здорових коренів.

Щоби врятувати орхідею, потрібно поміняти старий субстрат на новий. Досвідчені квітникарі використовують мох сфагнум. Справа в тому, що він має унікальну унікальну властивість вбирати в себе вологу в 15 разів більше власної маси. І це дозволить відновити вологість і реанімувати орхідею. При цьому мох має повітряну структуру і пропускатиме достатньо повітря до коріння.

Горщик з рослиною потрібно заповнити мохом з усіх боків. Далі знадобиться чашка з гарячою водою. Температура води повинна бути приблизно 50 градусів, тобто така, як коли ви, наприклад, приймаєте ванну. Вона не повинна обпалювати, але при цьому бути гарячою.

читайте такожОрхідеї не замерзнуть та не згниють: як поливати тропічну рослину в морозиТемпература - каталізатор життєдіяльності, тому занурте горщик з орхідеєю в гарячу воду так, щоби весь субстрат гарненько прогрівся. Зайву воду необхідно злити, щоби не було застою рідини, а корінці могли вільно дихати.

Далі потрібно помістити орхідею в целофановий пакет, але не закривати його занадто щільно. Залиште невеликий отвір, щоби забезпечити хороший газообмін. У такій "реанімаційній палаті" орхідея повинна простояти на підвіконні впродовж трьох днів.

Приблизно через 72 години ви побачите, як орхідея ожила. Листя нап'ється водою, стане жорсткішим, коріння збільшиться в обсязі. Далі рослині знадобиться хороший догляд: орхідею потрібно поставити на підвіконня і підгодувати.

Раніше Главред писав про те, як поливати орхідеї часниковою водою. Є ще одна дешева подкромка, яка завжди під рукою - це цукор, дріжджі та вода.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти