Як змиритися зі смертю мами: 6 порад психологів, які допоможуть пережити втрату

19 січня 2022, 06:15оновлено 13 лютого 2022, 02:36
4694
Потрібно звикнути до думки, що близька людина померла, хоча зробити це дуже важко.
женщина горе
Психологи розповіли, як змиритися зі смертю матері / ua.depositphotos.com

Смерть мами – це велика трагедія для будь-якої людини, незалежно від віку. Втрата батьків шокує і приносить величезне горе, адже навіть дорослим дітям хочеться, щоб їхні мама і тато залишалися з ними чим довше.

Коли стається така трагедія, люди виявляються не готовими до неї, і тому не розуміють, як пережити смерть матері й відпустити померлу. Ще важче пережити втрату, якщо мама померла раптово. Людина у такій ситуації потребує розради, співчуття і розуміння.

1. Дозвольте собі сумувати і плакати

Не потрібно придушувати негативні емоції у собі. Краще дати собі час погорювати, щоб потім було легше відпустити відчуття втрати і змиритися зі смертю матері. З часом гострі емоції будуть притуплюватися, їм на заміну прийдуть туга і ностальгія.

відео дня

Небезпечно як надовго віддаватися негативним емоціям, так і придушувати їх у собі – і одне, й інше з часом можуть стати причиною депресії. Тому дозвольте собі оплакувати втрату, щоб випускати емоції назовні.

Можна влаштувати собі своєрідну розрядку – поставити стілець посеред кімнати, сісти на нього і виплакатися стільки, скільки буде потрібно. У якийсь момент нервова система сама скаже "стоп", і стане легше.

2. Дайте собі час на загоєння душевних ран

Не підганяйте себе. Кожному потрібна різна кількість часу, щоб притихло горе в душі після того, як померла мама. Комусь буде достатньо двох тижнів, комусь знадобляться місяці, а то й довше. Не картайте себе за те, що довго не можете змиритися із втратою близької людини – цей процес дуже індивідуальний.

Головне пам’ятайте, що з часом будь-які емоції притихають і завдаватимуть вже менше страждань. Не дарма кажуть, що час лікує.

Пам'ять з часом "вимете" усі погані емоції, натомість вам на згадку лишаться приємні спогади про вашу маму.

3. Повертайтеся до звичайного життя поступово

Пам’ятайте про те, що вашій мамі найбільше хотілося, щоб ви були щасливими. Тому з часом намагайтеся поступово повертатися до звичайного життя. Не потрібно відчувати провину за те, що вам у якийсь момент захочеться просто подивитися фільм, вийти на прогулянку чи поїхати на відпочинок.

4. Займіть себе справами

Щоб знайти у собі сили пережити смерть матері, не затягуйте надовго із виходом на роботу після похорону. Навіть якщо робота вам ще важко даватиметься, це зможе відволікти вас від важких думок і мобілізувати сили.

Виділіть також час на ваші захоплення і хобі. Якщо вам здається, що це зараз недоречно – це не так, адже хобі зможуть захопити вашу увагу і не дозволять "пірнати" лише у негативні емоції.

5. Уникайте самотності

Пережити смерть мами буде легше, якщо розділити горе з рідними і близькими. Не закривайтеся у собі і не накопичуйте всередині себе емоції, які просто будуть "застоюватися". Діліться своїми думками і переживаннями з родичами чи друзями – часто вони зможуть допомогти не лише словом і підтримкою, а й ділом.

6. Не змушуйте себе змінити життя

Часто людина не знає, як жити після смерті мами, і під напливом емоцій намагається змінити своє життя. Здається, що саме зміни – це "світло в кінці тунелю" і шлях до послаблення горя. Так, може виникати бажання звільнитися з роботи, переїхати в інше житло чи місто або розлучитися зі своєю другою половинкою.

Але варто пам’ятати, що в цей момент такі бажання продиктовані вам відчуттям горя і втрати, тому не варто інстинктивно піддаватися таким ідеям. Навіть якщо вам справді не подобається ваша робота або є проблеми у стосунках з чоловіком/дружиною, подібні рішення потрібно приймати "на тверезу голову", коли хвиля горя трохи вляжеться.

Раніше Главред розповідав, як підтримати близьку людину під час складного періоду у її житті. Для цього насамперед варто навчитися підбирати правильні слова і формулювати позитивні цілі на майбутнє.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти