Підібрати правильні слова і надати сенсу стражданням: як підтримати людину у складній ситуації

8 січня 2022, 06:10
Щоб підтримати близьку людину під час складного періоду у її житті, варто навчитися підбирати правильні слова і формулювати позитивні цілі на майбутнє.
Підібрати правильні слова і надати сенсу стражданням: як підтримати людину у складній ситуації
Багато складних ситуацій людині важко пережити самостійно / 24 канал

У житті бувають ситуації, які досить складно пережити самостійно. В людей часто опускаються руки, починається відчай, який може навіть перерости у депресію. У такі моменти важливо вміти підтримувати близьких вам людей і дати їм зрозуміти, що вони не самотні у цей складний час.

Щоб правильно підтримати близьку людину, якщо у неї горе, стрес, невдача чи труднощі у житті, можна застосувати наступні поради.

1. Дотримуйтеся балансу між співчуттям і байдужістю

Коли намагаєтеся підтримати близьку людину, першочергово потрібно показати, що ви визнаєте її емоції і розумієте, як їй важко. Що означає "визнавати емоції"? Мається на увазі дати їй зрозуміти, що це нормально – відчувати саме такі емоції у цій ситуації. Ніколи не знецінюйте те, що людина відчуває, і не кажіть нічого типу "ой, не перебільшуй", "ти себе просто накрутила" чи "інші якось нормально це переживають, а ти вже розклеїлася".

відео дня

До цього розряду належать і фрази "не сумуй", "не переймайся" – людина їх сприймає як знецінення її емоцій і заборону їх відчувати. Це не допоможе їй заспокоїтися, а швидше ще більше роздратує і розчарує.

Водночас не варто занадто сильно емоційно вмикатися і "пірнати з головою" у проблему разом з людиною. Адже замість того, щоб стати опорою, ви самі ризикуєте піддатися таким же емоціям і "розклеїтися". Потрібно утримувати баланс між співчуттям і байдужістю.

2. Підберіть правильні слова, щоб втішити людину

Знайдіть саме ті слова, які зможуть заспокоїти людину. Краще, щоб це не були загальні універсальні фрази типу "нічого страшного", "у кожного таке буває", "усі через це проходять".

Слова підтримки повинні бути такими, щоб людина в них буквально впізнала себе. Можете апелювати до фактів із життя цієї людини, до її рис характеру тощо. Наприклад, "ти така розумна і кмітлива, ти точно зможеш знайти вихід з цієї ситуації", "ти вже не раз показувала, яка ти сильна – тому і це точно зможеш пережити".

Можна нагадати людині про ті хороші речі, які є у неї зараз у житті, і про людей, які її оточують і готові підтримати. Адже в більшості випадків знайдеться щось хороше на противагу поганому – якщо склянка наполовину пуста, то вона ще й наполовину повна.

3. Разом сформулюйте позитивну ціль

Людині буде легше заспокоїтися, якщо вона матиме позитивну ціль на майбутнє. Допоможіть їй таку мету сформулювати і продумати основні кроки в цьому напрямку. Таким чином ви покажете, що можна знайти вихід із ситуації, і налаштуєте людину на пошук можливих варіантів.

4. Відволічіть увагу від проблеми

Якою б складною і стресовою не була ситуація, людина не може постійно перебувати у полоні негативних емоцій. Допоможіть їй відволіктися, зробити паузу, щоб відновити свої сили і ресурси свого організму.

5. Допоможіть надати сенс цій ситуації

Разом з людиною проаналізуйте, які кроки і помилки вона могла зробити у минулому, що в результаті призвели до нинішньої ситуації. Після цього спробуйте допомогти їй сформулювати, що потрібно виправити, щоб у подальшому в такі ситуації не потрапляти.

При цьому не потрібно нав’язувати свою думку і свої варіанти рішень – ми всі дуже індивідуальні, і лише кожна людина сама зможе глибоко проаналізувати ситуацію і знайти рішення, яке найкраще їй підійде. Ваше завдання – підштовхнути її до цього і підтримати на шляху до вирішення проблеми.

Раніше Главред розповідав, як швидко заспокоїтися у стресовій ситуації. Можна опанувати низку прийомів, які допоможуть швидко впоратися зі стресом тут і зараз.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти