Як варити молоду картоплю: найпростіший трюк, який зробить овоч чарівним

8 липня 2023, 16:08оновлено 9 липня 2023, 10:55
Літо - це пора молодої картоплі. Главред вирішив відповісти на питання: "чим молода картопля відрізняється від звичайної?"і на інші питання з приводу овоча.
Картопля молода, картопля варена
У молодій картоплі міститься велика кількість вітаміну С / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com і instagram.com/eat_savory/

Що може бути краще, аніж сидячи в тіні в спекотний день, сидіти і наминати за обидві щоки смачну молоду картопельку, вірно? Нижче ми розповімо все, що потрібно знати про цей овоч.

Чи потрібно чистити молоду картоплю

Молода картопля, в залежності від сорту, з'являється вже з кінця весни і може радувати протягом першої половини літа. Причому навіть дієтологи, які уникають важкої картоплі в дієтах, погоджуються з тим, що молоді овочі принесуть тільки користь і ніяк не позначаться на фігурі.

Якщо ви хочете детальніше розібратися в картопляній темі, то рекомендуємо прочитати наш матеріал: "Як посмажити ідеальну картоплю з хрусткою скоринкою: шалені фокуси, які викличуть оплески".

відео дня

Відрізнити молоду картоплю від старої досить просто ‒ у неї ніжна тонка напівпрозора шкірка. Якщо натиснути її пальцем, вона легко відстає – тобто чистити її не обов'язково.

Навіщо потрібно їсти молоду картоплю

У такому овочі міститься велика кількість вітаміну С, вітаміну групи В, а також калію, фосфору і заліза. Калій вкрай важливий для роботи серця, знімає набряки і виводить зайву воду з організму.

Далі - молода картопля сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту, стимулює роботу головного мозку, нормалізує обмін речовин і підвищує настрій.

Оскільки більшість корисних речовин знаходиться під шкіркою молодої картоплі, то, зчищаючи його, людина сильно зменшує користь цього продукту. Тобто варити молоду картоплю в мундирі ‒ найоптимальніший варіант.

Ну і не слід забувати, що стара смажена картопля вкрай калорійна і важка для перетравлення. Калорійність ж молодої картоплі на третину менше, ніж у неї - в 100 грамах молодої картоплі всього 90 калорій.

Картопля молода, картопля варена
Молода картопля, як правило, відварюють / фото ua.depositphotos.com і instagram.com/ira_belaja

Як варити молоду картоплю

Дрібну молоду картоплю добре готувати цілком на пару. Ще раз згадаємо про те, що у молодої картоплі ніжна і тонка шкірка, яку зазвичай не чистять, а соскабливают гострим ножем. Є ще й інший спосіб ‒ в пакет потрібно насипати велику сіль, покласти туди кілька (не більше 10 штук) вимитих картоплин і ретельно протерти. Потім промити бульби під струменем холодної води. Оскільки шкірка легко забарвлює в світло-коричневий колір шкіру на руках, то захистити їх можна, попередньо змастивши руки перед чищенням лимонним соком або оцтом.

Молода картопля, як правило, відварюють і додають в нього масло, часник і зелень (або запікають в духовці з м'ясом і овочами). Ні в якому разі картопля не смажать і не готують з нього пюре. Скільки за часом потрібно варити молоду картоплю. Тут все просто: дрібні бульби потрібно варити – 12-15 хвилин. Середні бульби - приблизно 15-20 хвилин. Велика картопля вариться близько 25 хвилин.

Вас можуть зацікавити такі новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти