Рис більше ніколи не злипнеться: карколомні хитрощі від знатних кулінарів

10 червня 2023, 16:35оновлено 11 червня 2023, 13:24
Щоб приготувати ідеальний рис, необхідно враховувати кілька важливих нюансів.
рис
Чому не виходить зварити розсипчастий рис? / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Рис – надзвичайно корисний продукт, з якого можна приготувати безліч смачнющих страв. Наприклад, із рису може вийти бомбічна запіканка, пудинг, плов, різотто чи суші. Проте основна проблема, яка може виникнути під час приготування страв із рису, – це те, що він не виходить розсипчастим. Главред розповідає, як треба варити рис, щоб він ніколи не злипся та не пригорів до каструлі.

Щоб приготувати ідеальний рис, необхідно враховувати кілька важливих нюансів. А якщо ви раптом хочете приготувати густий і ароматний гороховий суп за 5 хвилин, то швидше читайте наш матеріал із секретами від досвідчених господинь.

Повернемось до приготування рису. По-перше, варто розібратися, який рис краще купувати, адже вибір правильного виду рису має велике значення. Найкращим варіантом для приготування розсипчастого рису є довгозернисті сорти, такі як басматі та жасмин. Вони мають менше крохмалю, у результаті чого їх набагато легше готувати.

По-друге, перед готуванням рис слід промити. Чому потрібно промивати рис? Бо це допоможе видалити надлишок крохмалю, завдяки якому зерна склеюються під час приготування. Рекомендується промивати рис у холодній воді декілька разів, обережно розтираючи його між долонями. А ще краще, якщо рис замочити на 15-20 хвилин. Це допоможе ще й скоротити час приготування рису.

По-третє, варто звернути увагу на те, яка пропорція рису і води має бути, адже це ключовий фактор. Зазвичай рис готують у співвідношенні 1:2 (одна частина рису до двох частин води). Однак пропорція може змінюватись залежно від виду рису та особистих уподобань. Тому завжди читайте на упаковці з рисом інструкцію щодо його приготування.

По-четверте, треба звернути увагу на каструлю, в якій готуватиметься рис. Використовуйте каструлю з товстим дном, щоб рівномірно розподілити тепло і запобігти пригорянню рису. Якщо у вас є чугунна каструля, то це ідеальний варіант для приготування рису.

Коли ви ознайомились із деякими нюансами підготовки рису до приготування, настав час розібратися, як варити рис. Найважливіше те, що потрібно правильно контролювати температуру й час готування. Після того, як рис промито, його слід поставити на вогонь і довести до кипіння. Потім зменште вогонь до мінімуму, накрийте кришкою і готуйте протягом 10-20 хвилин. Пам'ятайте, що потрібно уважно читати на упаковці, скільки має варитися рис, адже все залежить від його виду.

Якщо ви задаєтесь питанням, чи можна мішати рис під час варіння, то маємо для вас прості відповідь – рис не потрібно мішати. Справа в тому, що під час перемішування може утворитися клейка маса з рису.

Ще одне поширене запитання – як варити рис: під кришкою чи без. Досвідчені господині рекомендують не відкривати кришку під час готування. Кришка допомагає теплу рівномірно розподілитися та запобігає можливому пригорянню. Після приготування, залиште рис під кришкою ще протягом 5-10 хвилин. Це дозволить йому додатково настоятися і стати більш розсипчастим. Крім того, рис вбере у себе додаткову вологу. Тому можете сміливо вимикати плиту, навіть якщо рис трохи недоготувався. Тепер ви знаєте, що робити з недовареним рисом.

Якщо ви бажаєте отримати ароматний рис, то можете додати до нього трохи спецій. До рису найкраще підійде коріандр, кардамон або куркума. Вони наділять готову страву неповторним смаком та ароматом.

Дивіться відео про те, чим небезпечний кадмієвий рис і як вберегти себе від отруєння:

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти