Алое вміє цвісти: як змусити столітник випустити стрілки в домашніх умовах

28 грудня 2022, 06:35
Мало хто знає, що столітник здатний цвісти навіть в домашніх умовах. Домогтися цвітіння не так вже й складно, найголовніше - мати терпіння.
Алое цвіте
Цвітіння алое - не міф, а реальність. Як змусити столітник зацвісти? / Фото pixaby

Алое вдома є майже у кожного. Цілющі властивості цієї рослини відомі ще з давніх часів. Всі знають, як виглядає його м'ясисте зелене листя, але мало хто має уявлення, на що схожі квіти. Домогтися цвітіння алое в домашніх умовах - не найпростіше завдання, але все ж таки цілком реальне. Спробувати домогтися того, щоб алое пустив стрілу, можна щонайменше з цікавості, а як максимум для того, щоб залучити добробут у свій будинок. Адже згідно з народними прикметами, алое, що квітне, говорить про те, що в родини з'явився ангел-охоронець.

Почитати про інші забобони, пов'язані з цією рослиною, можна в матеріалі: Забере старість й позбавить від сварок: чому кожному варто обзавестися вазоном з алое.

Як часто цвіте столітник

У народі кажуть, що алое цвіте раз в сто років, звідси і з'явилася друга назва рослини - столітник. При цьому в домашніх умовах і при гарному догляді алое живе всього до 20 років, значить виходить, що цю рослина з квітами у квартирі ніхто й ніколи не бачив?

відео дня

Насправді змусити столітник цвісти можливо. Головне - створити йому необхідні умови, тим більше що в природі столітник цвіте регулярно.

Як виглядають квіти алое

"На волі" на просторах Африки столітник виростає до трьох метрів у висоту. Його квіти схожі на яскраві довгі свічки червоного, жовтуватого або помаранчевого кольору.

Алое цвіте
Алое цвіте / Фото з відкритих джерел

Цвіте столітник двічі на рік. У перший раз він випускає стрілку навесні, а друге цвітіння припадає на осінь.

Найчастіше в якості домашньої рослини зустрічається алое віра (Aloe vera) або деревовидний алое (Aloe arborescens). Обидва види цвітуть, їхнє цвітіння відрізняється довжиною квітконосної стрілки, забарвленням квіток і тривалістю періоду.

Іноді у квітникарів можна зустріти страхітливе алое (Aloe ferox). Цей вид столітника відрізняється червоно-помаранчевими гострими шипами, а на маківці розташована розетка листя. Квітконіс цього алое має 5-12 кистей запашних квітів.

До речі, запах квітки алое провокує появу сильного головного болю, тому довго перебувати біля рослини не можна.

Як довго цвіте алое

Столітник випускає стрілку з квіткою. Залежно від виду алое він може бути одиночним або складати щільне гроно. Розкривається квітка за принципом гладіолуса, починаючи з нижніх квіток, поступово просуваючись до маківки. Милуватися цвітінням вдасться від 3-х до 6 місяців.

Як змусити алое цвісти

Столітник зацвітає лише після певного віку - після п'яти або навіть десяти років. Раніше щонайменше трирічного віку домогтися цвітіння не вийде, оскільки перші роки життя рослина активно формує листя і крону.

Коли суккулент досягне солідного віку, для того, щоби він захотів випустити стрілку, потрібно штучно створити для нього період спокою, після якого почнеться новий життєвий цикл. Найкраще для цього підходять зимові місяці.

Столітнику потрібно забезпечити низьку температуру до +10... +14 градусів і тривалий світловий день.

Рослина повинна перебувати на світлі не менше 14-16 годин щодня. Для цього потрібно організувати додаткове підсвічування без ефекту обігріву. Щоб домогтися цвітіння, полив алое потрібно повністю припинити. Лише в такому екстремальному стані у алое прокинеться прагнення випустити стрілку.

Щойно з пазухи листя з‘явиться квітконосна стрілка, температуру в приміщенні плавно підвищують протягом двох-трьох днів до +22...+24°С і відновлюють регулярний полив.

Для підтримки сил рослини під час цвітіння вносяться підгодівлі для сукулентів на основі калійно-фосфорних складових.

Також рослину можна переставити на південну або південно-східну сторону, щоб алое отримувало додаткове освітлення, а його квіти були яскравими.

Догляд за алое після цвітіння

Коли алое відцвіте, квітконос потрібно видалити продезінфікованим ножем або секатором. Зріз присипати деревною золою.

Поливати рослину необхідно в колишньому режимі, а через 1-2 тижні провести підгодівлю азотним добривом.

До речі, поливають алое лише у разі пересихання земляного кома. При цьому заливати воду в горщик не рекомендується. Досить помістити його в піддон з водою на 10-15 хвилин, а потім дати воді повністю стекти, залишивши ґрунт злегка вологим.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти