Як змусити цвісти одразу все орхідеї навіть без підгодівлі - найпростіший спосіб

17 серпня 2022, 11:05
Щоби змусити примхливу орхідею цвісти, рослині потрібен перепад температур. Він сприяє отриманню великої кількості вуглекислого газу.
Орхідея
Орхідея не цвіте - що робити / Фото pixabay.com

Якщо орхідея не хоче цвісти, рослині потрібно дати "чарівний стусан", тобто провести кілька маніпуляцій, щоби стимулювати рослину до того, щоби випустити квітконос.

Чому орхідея не цвіте

Для того, щоб орхідея зацвіла, їй потрібен вуглець. Вдень рослини виділяють кисень, а вночі поглинають вуглекислий газ. Відбувається це при температурі від 16 до 22-24 градусів. В таких умовах на тильній стороні листочків орхідеї відкриваються пори, і вона починає поглинати вуглекислий газ. Удень, коли на рослину потрапляє багато світла, починають відбуватися хімічні процеси, і вуглекислий газ переробляється на вуглець, який, своєю чергою, сприяє зростанню листя і коренів, а також цвітінню. Напевно ви помітили, що орхідеї закладають квітконоси навесні та восени. Це відбувається саме завдяки перепаду денних і нічних температур. В принципі, таких умов можна досягти в будь-який час року і домогтися того, щоб орхідея цвіла практично постійно.

Як змусити орхідею цвісти цілий рік

Комфортна для орхідей температура становить від 20 до 25 градусів тепла. В таких умовах фаленопсис насолоджуватиметься навколишнім оточенням і буде "лінуватися" цвісти. Щоби побачити гарні квіти, необхідно влаштувати рослині стресову ситуацію.

Для цього достатньо винести вазон на засклений балкон, де температура повітря дорівнює 15-17 градусам вище нуля, і залишити фаленопсис там на тиждень.

Якщо балкона в квартирі немає, то просто поставте орхідею на підвіконня та відкрийте вікно на звичайний режим провітрювання. Вдень орхідея буде нагріватися, ввечері - охолоджуватися. Головне - не повинно бути протягу або сильного переохолодження, яке загрожує обмороженням і почорнінням листя.

Такий перепад температур змусить орхідею "задуматися про свою поведінку" та спонукатиме її випустити квіткові стрілки.

Як змусити орхідею цвісти в домашніх умовах

Орхідея може цвісти завдяки наявності декількох "сплячих" бруньок. Треба обрізати квітконос на 2 см вище третьої бруньки, щоби не було її висихання разом з квітконосом.

Квітконос можна обрізати безпосередньо біля розетки, але тоді орхідея зацвіте пізніше.

Важливо! Не рухайте горщик з рослиною після процедури. Навіть найменше пересування впливає на стан орхідеї в цей період і заважає їй зацвісти.

Дивіться відео - Як змусити орхідею цвісти:

Раніше Главред писав, як приготувати домашнє добриво для орхідей з двох простих інгредієнтів - знадобиться лише часник і вода.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти