Які рослини люблять золу, а які - ні: коли застосовувати популярне добриво

20 січня 2023, 03:25
Зола - універсальне добриво, яке містить калій, кальцій та магній. Під які рослини можна насипати золу, а яким не сподобається така підгодівля?
Які Домашні рослини не люблять золу
Цибулинні рослини особливо добре переносять підгодівлю деревною золою / Фото pixabay.com

Зола - популярне і дієве добриво для багатьох культур, зокрема і для кімнатних рослин. Главред вже писав, як правильно удобрювати золою орхідею. Завдяки цій підгодівлі тропічна красуня буде цвісти пишно і довго. Але підійде це добриво далеко не всім квітам. Ми розібралися, які домашні рослини не люблять золу.

Зола як добриво - в чому користь

Зола містить калій, кальцій та магній.

Якщо рослині не вистачає магнію, то неможливий фотосинтез. В результаті починає страждати листя рослин, воно блідне, жовтіє та скручується.

відео дня

Також зола насичена фосфором, який необхідний для нормального розвитку кореневої системи. Якщо рослина страждає від дефіциту фосфору, то зі стовідсотковою ймовірністю буде кволою та слабкою.

Які рослини люблять золу, а які - ні

Попри універсальність зольного добрива, існують культури, яким така підгодівля протипоказана.

Передусім йдеться про рослини, які полюбляють кислі ґрунти. До них відносяться: кавуни, редис, щавель, гортензія, майорця, лохина, азалія, верес, перстач, рододендрон, щавель.

Також не люблять золу різні хвойні рослини - ялівець, ялини, туї, модрини, ялиці.

Не варто використовувати підгодівлю із золи і для незміцнілої розсади, оскільки вона містить велику кількість мінеральних солей.

Які рослини люблять золу

Корисна зола буде для полуниці, малини або картоплі.

Сподобається добриво із золи моркві, огіркам, помідорам, цибулі, часнику, кабачкам, капусті.

Обожнюють золу і троянди. У ній міститься фосфор, що сприяє розвитку кореневої системи, калій – для формування бутонів і мікроелементи, які підвищують імунітет.

Удобрювати деревною золою можна також півонії, іриси, лілії та тюльпани. Цибулинні рослини особливо добре переносять підгодівлю деревною золою. Вона має протимікробну та бактерицидну функцію, рослини рідше хворіють і можуть краще впоратися із захворюваннями.

Раніше Главред писав, як приготувати добриво із золи для квітів в домашніх умовах. Можна використовувати те, що є під рукою, особливо якщо у вашій родині є курці, оскільки підгодовувати рослину можна попелом від сигарет.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти