Картопляні шкірки - супердобриво для великого врожаю: як з користю застосувати відходи

5 липня 2022, 12:02
Макро- і мікроелементів в шкірці картоплі настільки багато, що вони сміливо можуть конкурувати з деякими магазинними мінеральними комплексами.
Картопляні очищення як добриво
Картопляні шкірки - незамінне добриво в саду та городі / Фото pixabay.com

Страви з картоплі готують майже в кожній родині, але лише досвідчена господиня знає, що викидати картопляні шкірки зовсім не варто. Чому не можна викидати картопляну шкірку? Річ у тому, що цьому, на перший погляд, марному продукту можна знайти застосування на дачі, а саме - приготувати добриво, за яке багато культур скажуть "спасибі".

Чим корисні картопляні шкірки

Шкірка від картоплі містить крохмаль, глюкозу, вітамін С, органічні кислоти, жири і мінеральні солі. Цей продукт добре переробляється бактеріями, в процесі чого в ґрунт і потрапляють корисні речовини.

Макро- і мікроелементів у шкірках настільки багато, що вони сміливо можуть конкурувати з деякими магазинними мінеральними комплексами. При цьому добриво зі шкурок картоплі - абсолютно натуральне, тому можна не переживати про хімікати в овочах і фруктах.

відео дня

В цілому, картопляні шкірки підвищують родючість землі й позитивно впливають на зростання посаджених рослин. Крім того, під час гниття виробляється тепло, завдяки чому ґрунт швидше прогрівається.

Ще один плюс в тому, що перегодувати рослини або спалити кореневу систему картопляними шкірками неможливо.

Картопляні шкірки як добриво - спосіб застосування

Найпростіший спосіб удобрити сад і город картопляними шкірками - це розкидати їх по ділянці, а потім перекопати землю. Такий метод підгодівлі можна використовувати як навесні, перед посадкою культур, так і восени - після збирання врожаю.

Картопляний відвар для рослин - ще один спосіб підгодівлі. Щоб його приготувати, залийте шкірки окропом, дайте настоятися кілька днів. Потім процідіть і поливайте культури під корінь кожні 2 тижні.

З картопляного лушпиння можна приготувати поживну суміш для саду та городу. Для цього заморожені або підсушені шкурки помістіть в бочку і залийте гарячою водою. Суміш повинна постояти кілька днів, періодично її потрібно помішувати. Така підгодівля підвищує родючість ґрунту. Її рекомендують застосовувати перед висаджуванням розсади.

Найкращий варіант - це приготувати борошно з картопляних шкірок. Для цього спочатку їх потрібно промити, висушити і подрібнити в блендері або м'ясорубці. Отриманим порошком потрібно посипати ґрунт навколо рослин і чагарників. Зберігати таку муку рекомендується в ганчір'яних мішках.

До слова, сушити картопляні шкірки можна на батареї або в духовці - досить двох-трьох годин при 140 градусах на кожну партію.

Які рослини не можна полити картопляними шкірками

Добриво зі шкурок картоплі категорично не підходить рослинам сімейства пасльонових, таким як:

  • помідор;
  • картопля;
  • перець стручковий;
  • баклажан;
  • фізаліс;
  • тютюн.

Які рослини люблять картопляні шкірки

Огірки, кавуни, гарбузи, кабачки можна поливати картопляним відваром з невеликою кількістю гущі прямо під корінь.

Рослини сімейства хрестоцвітних (бруква, капуста і ріпа) добре сприймають полив під корінь процідженим розчином борошна з картопляного лушпиння.

Червона і чорна смородина порадує великим урожаєм, якщо ви почастуєте її такою підгодівлею. Це її найулюбленіше добриво. Крохмаль, глюкоза і калій, що містяться у шкірках картоплі, роблять ягоди соковитішими і солодшими.

Кімнатні та садові квіти, особливо кущові, також можна підгодовувати таким добривом.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти