Як правильно вживати "що", "який" і "котрий": мовознавець розтлумачив дилему

4 червня 2023, 21:21оновлено 13 червня 2023, 16:51
Українці часто плутаються у цих словах, не розуміючи, яке з них краще використати у тому чи іншому випадку. Авраменко розставив усі крапки над "і".
Украинский язык, Александр Авраменко
Мовознавець пояснив, коли правильно вживати "що", "який" і "котрий"/ скрін

Часто у мовленні виникає дилема, яке з цих займенників краще використати – "що" чи "який", а також у яких випадках можна застосувати слово "котрий". Наприклад, "учень, ЯКИЙ сидить за першою партою" чи "учень, КОТРИЙ сидить за першою партою"?

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці розтлумачив поширену дилему і пояснив, за яких умов буде правильно використати кожен із цих займенників.

"Почнемо зі слів "що" і "який". Дехто наполягає, що слово "що" використовують на позначення неістот, наприклад, "книжка, що лежить на столі". А "який" – на позначення істот, наприклад, "дівчина, яка біжить". Це байки Глібова. Розгорніть будь-який словник чи праці наших науковців і переконаєтеся, що це не так", – зазначає Авраменко.

Мовознавець пояснив, що правильно казати і "книжка, ЩО лежить на столі" і "книжка, ЯКА лежить на столі". Так само і "дівчина, ЩО біжить" і "дівчина, ЯКА біжить".

"До речі, раджу слова "що" і "який" чергувати, аби уникнути небажаного повтору. Наприклад, "я не чую, ЩО розповідає хлопець, ЩО стоїть біля вітрини" краще замінити на "я не чую, ЩО розповідає хлопець, ЯКИЙ стоїть біля вітрини", – каже мовознавець.

Украинский язык
Обидва займенники – "що" і "який" – можна вживати і щодо істот, і щодо неістот/ скрін

Також він пояснив правила вживання займенника "котрий". Авраменко зазначає, що цей займенник у ролі сполучного слова вживається значно рідше, а саме тоді, коли говоримо про час, або виокремлюємо, виділяємо когось або щось:

  • "Не знаю, котра година";
  • "Я не знаю, котрий із цих учнів успішніший".

При цьому він звернув увагу, що правильно казати не "кОтрий", а "котрИй" – наголос потрібно ставити на "И".

Украинский язык
Наголос у слові "котрий" потрібно робити на "И"/ скрін

Дивіться відео з поясненням Авраменка, коли краще використовувати "що", "який" і "котрий":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко пояснив, як правильно казати – "згодна" чи "згідна". Часто можна заплутатися у цих двох формах слова. Але пояснення їхнього вживання насправді досить просте.

Також раніше мовознавець Авраменко пояснив, як правильно вживати імена – Анна чи Ганна, Альона чи Олена, Микита чи Нікіта. Мовознавець зазначив, що деякі варіанти імен не притаманні українській мові, і пояснив, що з цим робити.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти