Кому не можна пити аспірин - відповідь учених

21 грудня 2021, 03:12
Аспірин або ацетилсаліцилова кислота входить в список найважливіших лікарських засобів ВООЗ. Але для певної групи пацієнтів препарат становить загрозу.
таблетка
Учені з'ясували, кому не слід пити аспірин / УНІАН

Ацетилсаліцилова кислота (аспірин) - досить "старий" медичний препарат. Його винайшов німецький хімік Фелікс Хоффман ще 120 років тому. Його застосовують зокрема і для того, щоби збивати високу температуру. На сьогодні аспірин входить до списку найважливіших лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров'я. Але вживати аспірин можна не всім.

Німецькі вчені заявили, що для певної групи пацієнтів ацетилсаліцилова кислота або аспірин може становити загрозу, пише Bild.

Кому не можна пити аспірин

Учені кажуть, що з особливою обережністю до прийому препарату слід підходити хворим з такими хронічними захворюваннями, як діабет і ожиріння, а також тим, у кого підвищений рівень холестерину.

відео дня

Зазначається, що хоча аспірин вважається найпоширенішим засобом профілактики серцево-судинних захворювань, існує зв'язок між прийомом цього препарату і ризиком виникнення серцевої недостатності. Так, при тривалому прийомі аспірину цей ризик зростає на 26%.

Учені проаналізували результати обстеження 30 827 учасників експерименту з 12 країн. Всі були старше 40 років, мали щонайменше один обтяжуючий фактор, наприклад, зайву вагу, підвищений артеріальний тиск, діабет або залежність від нікотину. Чверть з них регулярно приймала аспірин.

Упродовж п'яти років учені спостерігали за станом їхнього здоров'я. У 1330 з них розвинулося захворювання серця, що призвело в результаті до серцевої недостатності. У пацієнтів, які регулярно приймали аспірин, захворювання виникало частіше.

При цьому вчені зазначають, що взаємозв'язок між прийомом аспірину і виникненням серцевої недостатності ще вимагає вивчення.

Раніше Главред писав, що застосовувати ацетилсаліцилову кислоту можна не лише за прямим призначенням. Аспірин - це ще й відмінне добриво для кімнатних рослин.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти