Краще, ніж ароматизатор: топ-6 найбільш запашних кімнатних рослин

27 січня 2023, 03:00
Вибирати кімнатну рослину варто так само ретельно, як і парфум.

1674737243-5425.jpg
Рослини ароматизатори потрібно вибирати як парфум / Фото ua.depositphotos.com

Кімнатні рослини найчастіше вибирають залежно від того, чи мають вони привабливий зовнішній вигляд, чи клопітно за ними доглядати та чи вписуються вони в інтер'єр кімнати. При цьому багато хто забуває, що деякі рослини - це ще й ароматизатори, які можуть наповнити кімнату приємним запахом. Втім, деякі можуть мати не тонкий і вишуканий аромат, а навпаки, важкий і задушливий. Які кімнатні рослини - найароматніші, розібрався Главред.

Вибираючи запашну рослину для будинку, варто враховувати, що вони умовно поділяються на седативні й тонізуючі. Перші будуть заспокоювати, знімати втому, сповільнювати пульс, допоможуть розслабитися. Другі ж, навпаки, підвищують пульс, розумову активність, збуджують центральну нервову систему, підвищують витривалість і працездатність. Таким чином, потрібно враховувати, в якій кімнаті ви плануєте розмістити рослину, адже поставити квітку з тонізуючим запахом в спальні - не найкраща ідея.

відео дня

Найбільш ароматні кімнатні рослини

Цитрусові - універсальні ароматизатори з дуже вишуканим і витонченим запахом. Особливо смачно пахне квітучий мандарин.

Аромат не лише квіток, але і листя, і плодів цитрусових дерев благотворно впливає на серцево-судинну систему, нормалізує артеріальний тиск і сприяє поліпшенню дихання. Крім того, цитрусові рослини є потужним фітонцидом сприяють очищенню повітря в приміщенні.

Цитрусові мають одночасно заспокійливу й тонізуючу дію, підвищують активність, сприяють творчості, проганяють депресії та стреси, налаштовують на оптимістичний лад.

Квітучий мандарин
Квітучий мандарин / Фото ua.depositphotos.com

Троянди не часто вирощують на підвіконні, і абсолютно даремно. Кімнатні троянди пахнуть так само дивовижно, як і садові. Аромат троянд знімає напругу та втому, усуває нервозність, дарує впевненість у власних силах, сприяє нормалізації обміну речовин, знижує апетит, допомагає впоратися з різними захворюваннями дихальної системи та діє як легкий афродизіак.

Якщо ви поставите квітучий кущ троянд в спальні, то романтична атмосфера забезпечена.

Амазонська лілія (еухаріс) - одна з найароматніших рослин. Запах дуже солодкий, тому може доставляти дискомфорт ввечері та вночі, коли ароматичні речовини виділяються більше.

Лілію не варто ставити в спальні або іншій кімнаті для відпочинку. Натомість у кухні ця рослина допоможе позбутися неприємного запаху, а у вітальні створить атмосферу свята.

Амазонська Лілія
Амазонська лілія / Фото ua.depositphotos.com

Рододендрон (азалія) має не дуже інтенсивний аромат і бактерицидні властивості. Ці кімнатні рослини є одними з найбільш активних фітонцидів по відношенню до стафілококів і стрептококів.

Азалія
Азалія / Фото ua.depositphotos.com

Олеандр цінний не лише своїми лікарськими властивостями, але і красою цвітіння. Квітки цієї рослини мають гіркий, пряний, надзвичайно сильний аромат, який гостро відчувається в невеликих приміщеннях. Водночас в просторих кімнатах він може стати джерелом дивно приємного фону.

Аромат олеандра дозволяє впоратися з неврозами, безсонням, надає дивно сильний заспокійливий вплив.

Олеандр
Олеандр / Фото ua.depositphotos.com

Запашна герань (пеларгонія) - це кімнатна квітка з різким запахом. Квіти володіють свіжим та насиченим, солодко-квітковим ароматом, який не всім може припасти до душі.

Запах герані сильно проявляється, якщо доторкнутися до листя. Якщо потерти листя запашної пеларгонії, то відчувається запах лимона, м'яти, імбиру, меліси.

Аромат герані допомагає зняти головний біль, нервову напругу, втому, нормалізувати сон. Також вважається, що ароматні герані відлякують мух та інших комах.

Раніше Главред писав, що значить герань удома та і які прикмети з нею пов'язані.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти