Медичні міфи: лікар розповів, чи можна пити молоко під час застуди

16 листопада 2021, 05:12
Багато хто вважає, що якщо під час застуди пити молоко, чи взагалі вживати молочні продукти, то хвороба загостриться. Але чи правда це?
молоко
Чи дійсно молоко провокує нежить / фото : gnpcompany.ru

Ніс закладений, очі сльозяться, голова розвалюється... в такому стані вам навряд чи хочеться їсти. Але якщо ви все ж відчуваєте почуття голоду, то існує маса упереджень щодо того, що їсти можна, а чого не можна.

Більшість з нас часто чули твердження, що молочні продукти нібито збільшують виділення слизу в організмі. Насправді – це міф, стверджує оториноларинголог під ніком doctor_stasya. Зібрали факти, які допоможуть вам уникнути помилок при лікуванні нежиті.

Лікар розповіла, що часто батьки виключають молоко з дитячого раціону під час захворювання дихальних шляхів: від астми до риніту. Щоб, на їхню думку, не продукувати додаткову слиз.

Звідки пішов міф

Найімовірніше, міф бере свій початок з індуїзму, а точніше – з Вед, які не можуть вважатися джерелом доказової інформації. Запитань безліч: наскільки коректно було зроблено переклад із санскриту, чи правильно ми трактуємо вплив молока та й взагалі – скільки років цим даним. Однак, те, що викликає скептичність в одних, стає джерелом альтернативної медицини для інших. Відтак аюрведа, яка заснована на цьому писані, активно процвітає та продовжує насаджувати безліч схожих міфів.

Що показали дослідження

Тим часом наука довела, що молоко не підвищує продукцію слизу або мокротиння. Було проведено не один десяток якісних досліджень, в яких вивчалася зміна кількості слизу при вживанні молока і плацебо – різниці не було виявлено.

Єдина зміна, яку виявили вчені – густота слизу. Це пов'язано з особливостями складу молока (жирові міцели мають властивість осідати на слизових, створюючи суб'єктне відчуття "густоти"/"кома", але воно швидко проходить).

Отже:

  • наявність/відсутність цього продукту в раціоні не впливає на першопричини слизу;
  • молочні продукти є важливим джерелом кальцію, тому прибираючи їх з раціону, однаково потрібно перейти на продукти, які компенсують вміст елемента у раціоні.

А щодо нежитю – варто шукати та лікувати причину слизоутворення, а не займатися дивними обмежувальними заходами.

Збалансоване харчування, вживання жирів, білків і вуглеводів позитивно впливає не тільки на загальний стан організму, але і на волосся, зокрема. Раніше ми ділилися списком продуктів, які варто вживати, щоб поліпшити волосся.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти