Морква буде солодша за мед: як виростити смачні та великі коренеплоди

22 липня 2022, 01:45
Щоб виростити велику, смачну й солодку моркву і зробити так, щоб вона після збирання врожаю довше зберігалася, треба застосовувати всього лише три підгодівлі.
Морква
Які добрива любить морква - секрети вирощування / Фото pixabay.com

Морква вважається одним з найбільш безпроблемних овочів для вирощування на дачній ділянці. Здавалося б: посіяв, полив, зібрав урожай. Але це помилкова думка. Щоб отримати великий урожай смачної моркви, потрібно уважно поставитися до підгодівлі цього коренеплоду.

Главред розібрався, як виростити велику, смачну та солодку моркву і зробити так, щоби вона після збирання врожаю довше зберігалася.

Що не любить морква

Морква не любить важкі ґрунти з підвищеною кислотністю. У важкому ґрунті коренеплід буде деформуватися, а в кислому - погано ростиме. Щоб цього уникнути, ґрунт для вирощування моркви потрібно підготувати ще з осені, а саме - зробити його пухким та домогтися того, щоби кислотність була майже нейтральною.

відео дня

Які добрива любить морква

Восени в грядку під моркву бажано внести органічні добрива у вигляді перепрілого гною або компосту, оскільки морква любить азот, особливо на ранній стадії. Однак азоту не повинно бути забагато.

Якщо ґрунт кислий (кислотність нижче 5,5 PH), то восени на грядку для моркви потрібно внести вапняні матеріали. Наприклад, крейду, гашене вапно, доломітове борошно. Також прекрасно впливає на кислий ґрунт і деревна зола. Крім того, зола містить величезну кількість поживних елементів. Вона корисна для рослин завдяки великому вмісту калію, який робить коренеплоди солодкими і соковитими. При вирощуванні моркви золу можна застосовувати як добриво впродовж усього сезону.

Як застосовувати деревну золу для моркви

Найпростіший спосіб - це посипати золою між рядами моркви перед поливом з розрахунку 2-3 жмені на один квадратний метр. Якщо робити таку легку підгодівлю моркви один раз вґна 10-14 днів, до кінця сезону морква виросте великою та солодкою.

читайте такожСигаретний попіл - унікальне добриво для кімнатних рослин: як застосовувати і в чому користь

Як виростити смачну моркву

Крім калію, морква потребує невеликих доз азоту в ґрунті практично до кінця серпня місяця. В якості універсальної азотної підгодівлі, яка крім азоту також буде містити і безліч інших макро- і мікроелементів, можна застосовувати трав'яний настій.

Щоб його приготувати, в 10 літрах води потрібно змішати скошену траву і бур'яни та додати 100 г дріжджів. Закрити відро кришкою. Впродовж двох діб підгодівля повинна настоюватися на вулиці в тіні.

Згодом 1 л отриманого концентрованого розчину потрібно залити в лійку і довести обсяг до 10 л. Таку підгодівлю досить робити один раз на три тижні, а за місяць до збирання моркви її необхідно виключити.

Борна кислота для моркви

Ще один мікроелемент, який зробить моркву солодкою, це бор. Він сприяє правильному формуванню коренеплодів і збільшує вміст в них каротину. Приготувати таку підгодівлю можна з борної кислоти, яка продається в кожній аптеці та коштує копійки.

У невеликому обсязі гарячої води потрібно розчинити одну чайну ложку без гірки порошку борної кислоти. Потім цей розчин необхідно довести звичайною водою до 10 л.

Борну підгодівлю потрібно лити в міжряддя. Таким чином, мікроелемент потрапить в усі частини рослини.

Коли полити моркву борною кислотою

Підгодовувати моркву розчином борної кислоти потрібно не більше трьох разів за сезон. Перша підгодівля робиться в момент початку утворення коренеплодів, а потім ще один-два рази. Припинити застосовувати це добриво потрібно за три-чотири тижні до збору врожаю.

читайте такожБорна кислота - запорука шикарного врожаю огірків: як застосовувати копійчаний засіб

Раніше Главред писав, що категорично заборонено садити поруч із морквою і хто її ідеальний сусід, а також що посадити поруч з огірками, щоб отримати великий урожай.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти