Морквяне бадилля краще не викидати: як застосовувати відходи для здоров'я, краси та в кулінарії

4 серпня 2022, 13:31
Бадилля моркви є дуже корисним. Його можна додавати в супи, пироги, соуси, а ще заварити смачний чай, який нічим за смаком не поступається зеленому.
1659608768-2909.jpg
Бадилля моркви застосовується в народній медицині / Фото ua.depositphotos.com

Після збирання врожаю моркви городники зазвичай викидають бадилля в компост. Насправді морквяне бадилля є дуже корисним, йому можна знайти застосування при приготуванні різноманітних страв, в народній медицині та для поліпшення якості волосся.

Морквяне бадилля - користь

Бадилля моркви регулює вуглеводний обмін, активізує внутрішньоклітинні окислювально-відновні процеси, має протизапальні та антисептичні властивості. Крім того, воно очищає організм від шлаків.

Морквяне бадилля можна застосовувати жінкам під час грудного вигодовування, оскільки воно сприяє виділенню молока.

відео дня

Калій, що міститься в морквяному бадиллі, запобігає захворюванням серця і допомагає впоратися з гіпоксією - відчуттям нестачі повітря.

Бадилля моркви може значно поліпшити зір. Хлорофіл, якого багато в морквяному бадиллі, очищає кров і лімфатичні вузли від токсинів.

Також в бадиллі міститься селен - найпотужніший природний антиоксидант. Він позитивно впливає на стан щитовидної залози і репродуктивну функцію та призупиняє передчасне старіння. До слова, селен, що міститься в морквяному бадиллі, засвоюється організмом на сто відсотків.

Крім селену бадилля містить ще й цинк. Тому морквяне бадилля потрібно вживати і чоловікам - воно покращує потенцію, сприяє збереженню статевої активності й функції дітонародження до глибокої старості.

Одна гілочка бадилля моркви на добу здатна перекрити потребу організму у вітаміні А, а також у вітамінах групи В.

Кому не можна вживати морквяне бадилля

Морквяне бадилля категорично протипоказано людям, які страждають від виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, а також при підвищеній кислотності шлунка і порушеннях роботи підшлункової залози.

Як їсти морквяне бадилля

Бадилля моркви має дуже приємний аромат, його можна додавати в салати. Якщо посипати рубаним бадиллям варену картоплю, ви будете приємно здивовані незвичайним смаком.

Крім того, морквяне бадилля можна зварити. Цей відвар додають в супи. Саму ж варену зелень можна використовувати як начинку для пирогів.

Також можна приготувати соус з морквяного бадилля. Для цього його потрібно промити, просушити, змішати з вершковим маслом, перекласти в скляну баночку і зберігати в холодильнику.

Чим корисний чай з бадилля моркви

Чай з морквяного бадилля корисний для гіпертоніків. Також його можна застосовувати при авітамінозах, безсонні й нервових розладах. Оскільки в зелені міститься більше вітаміну С, ніж в самому коренеплоді, такий напій ще й зміцнює імунітет.

Як приготувати чай з морквяного бадилля від безсоння

1 ст.ложку подрібненого сухого бадилля залити склянкою окропу, додати дрібку сушеної трави меліси лимонної та настояти, як звичайний чай, протягом 5-7 хвилин. Додати мед за смаком.

Пити перед сном впродовж двох-чотирьох тижнів.

Чай з бадилля моркви

Якщо приготувати чай за таким рецептом, то на смак він буде нічим не гіршим за якісний зелений з приємною гіркуватістю.

Вам знадобиться:

  • листя малини, чорної смородини, яблуні і вишні - по 2-3 штуки;
  • морквяне бадилля (від одного коренеплоду);
  • вода - літр;
  • варення або мед – для подачі.

Листя і морквяне бадилля покласти в чайник для заварювання, залити окропом і дати настоятися не менше 10 хвилин. Подавати чай з варенням або медом.

До речі, листя і бадилля можна засушити і зберегти до зими.

Морквяне бадилля для волосся - як застосовувати

Бадилля моркви допоможе поліпшити зовнішній вигляд волосся і прискорити зростання. Для цього потрібно обполіскувати волосся спеціальним настоєм щоразу після миття голови.

Дві-три столові ложки сухого бадилля залити 1,5 л окропу, настояти дві-три години. Перед обполіскуванням настій підігріти, щоби був теплим. Волосся не витирати.

Раніше Главред писав, чому не варто викидати шкаралупу волоського горіха. Це дуже корисний продукт, який може стати незамінним в саду, городі і для догляду за кімнатними рослинами. Справа в тому, що шкаралупу волоських горіхів можна використовувати як дренаж, а завдяки вмісту в ній безлічі корисних речовин - ще й як добриво.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти