Чи може мозок людини передбачати майбутнє - відповідь вчених

23 серпня 2021, 04:58
338
Дослідження було присвячено вивченню роботи мозку в ті моменти, коли він чітко визначає, де закінчується щось одне і починається щось зовсім інше.
Мозок
Чи може мозок людини передбачати майбутнє - відповідь вчених / ua.depositphotos.com/

Мозок людини здатний відтворити продовження обірваної на середині мелодії, зумівши проаналізувати ритм і темп вже почутої частини. Про це говорять результати експериментів данських вчених з Орхуського університету які опубліковані на науковому порталі Association for Psychological Science.

"Мозок постійно знаходиться на крок попереду і зіставляє наші очікування з тим, що має статися", — пояснив один з провідних авторів роботи Нільс Хансен.

Дослідження було присвячено вивченню роботи мозку в ті моменти, коли він визначає, де закінчується щось одне і починається щось інше. Вчені вирішили експериментувати з розпізнаванням окремих музичних фраз посеред мелодій.

відео дня

Співробітники університету попросили 38 осіб прослухати твори легендарного композитора Йоганна-Себастьяна Баха. Учасники могли призупиняти і відновлювати музику на комп'ютері. При цьому випробовуваних попередили, що після прослуховування вони пройдуть тест на знання мелодій. Дослідники засікали час, протягом якого слухачі затримувалися на кожній фразі.

У ще одному експерименті учасники слухали одні й ті ж музичні відрізки, а потім оцінювали, наскільки повно вони звучать. З'ясувалося, що слухачі затримувалися довше на мелодіях, які закінчувалися більшою невизначеністю.

Люди читають статистичну інформацію навколишнього світу не тільки для передбачення того, що може статися далі, але і для розбору потоків складної, безперервної інформації на більш дрібні, більш зрозумілі сегменти, уклали співробітники університету.

читайте такожЯк продовжити молодість мозку: названа одна важлива звичка

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що колектив італійських і японських вчених склав топ-3 суперпродуктів, які значним чином покращували роботу головного мозку.

До того вчені пояснили, чим корисний шоколад для здоров'я серця і мозку. Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, які продукти покращують пам'ять.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти