Чи можна матері бути на хрестинах дитини: спірні прикмети і звичаї

10 липня 2023, 16:17оновлено 11 липня 2023, 14:34
1925
Багато хто переконаний, що мамі не можна бути присутньою на хрестинах своєї дитини в перші 40 днів після її народження.
хрестини дитини
Чи можна бути присутнім мамі на хрестинах дитини / Колаж: Главред, фото: Главред

Хрестини - це таїнство, під час якого відбувається народження для вічного життя в Царстві Божому. У цьому таїнстві прощаються всі гріхи, які були вчинені раніше. Вважається, що хрестити дитину можна в будь-якому віці. Однак багато жінок переживають через те, чи можна матері бути присутньою на хрещенні своєї дитини.

Раніше дійсно не всіх жінок пускали до церкви. На те була лише одна причина.

Якщо вас цікавить тема хрещення дитини, то ви можете прочитати такий матеріал: В якому віці потрібно хрестити дитину: відповіді на найбільш спірні питання.

відео дня

Чому мамам не дозволяли відвідувати хрещення дітей

Якщо батьки хотіли похрестити свого новонародженого малюка і робили це в перші 40 днів після народження, то мама дійсно була змушена стояти і чекати під церквою.

Все через те, що в цей період у багатьох жінок ще триває процес "очищення" - післяпологові кров'янисті виділення. Саме через це жінок не пускали до церкви. Варто відзначити, що раніше жінка не могла зайти до церкви навіть в тому випадку, якщо у неї були критичні дні.

Однак зараз все інакше. Мама може бути присутньою на хрещенні своєї дитини і обмежень для цього ніяких немає. Навпаки, присутність мами вважається обов'язковою. Священник прочитає над матір'ю молитву і продовжить хрещення малюка.

Обряд хрещення - що потрібно знати хрещеним

Люди, яких батьки вибирають хрещеними для свого малюка, перед таїнством повинні сходити до церкви на службу, покаятися і причаститися.

Хрещені також повинні підготуватися до хрещення дитини і придбати все необхідне. Традиційно хрестик купує хрещений. Він повинен бути срібним. Хрещена купує хрестильний наряд - сорочку для хлопчика або плаття для дівчинки.

Також хресні повинні придбати крижму, в якій малюка приймають з купелі. Ця крижма зберігається на роки і може стати дуже корисною в майбутньому. Також хресні можуть купити для дитини її власну ікону.

Вважається, що на хрестинах дитину повинна тримати людина тієї ж статі: дівчинку - хрещена, хлопчика - хрещений. Однак нічого страшного немає в тому, якщо один з хрещених втомиться тримати малюка і передасть його іншому хрещеному.

Прикмети і звичаї на хрестини

У суспільстві існує безліч прикмет і звичаїв на хрестини. Найпоширенішим є те, що дитину не можна нікому показувати до хрестин, адже вона ще духовно не захищена і її можуть зурочити.

Крім того, на хрестини потрібно надягати на малюка нові речі. Вважається, що це гарантія хорошого життя в майбутньому. Ці речі також зберігаються на багато років. Якщо дитина хворіє, то її накривають крижмою. Ці речі, до речі, не можна прати після таїнства.

Що стосується хрещених, то вони не повинні заводити відносини один з одним. Після хрестин саме вони вносять дитину в будинок.

У суспільстві також є різні забобони. Багато хто вважає, що не можна відмовлятися, якщо тобі пропонують похрестити дитину. Також кажуть, що чоловікові потрібно взяти першою в хрещениці дівчинку, а жінці - хлопчика. У хресні не прийнято брати вагітну жінку, щоб "не зіпсувати життя двом немовлятам".

Раніше ми розповідали про те, в які дні можна і не можна хрестити дитину.

Вас також зацікавить:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти