Накип з чайника - супердобриво для розсади та квітів: у чому користь і як застосовувати

13 квітня 2022, 14:10
Якщо ви почистили чайник від накипу лимонною кислотою, не поспішайте виливати воду. Її можна використовувати як добриво для розсади і кімнатних квітів.
розсада, накип в чайнику, добриво для розсади
Як прибрати накип з чайника лимонною кислотою і чому цей розчин не варто виливати в раковину - лайфхак / Колаж ua.depositphotos.com

У кожного з нас вдома є чайник, і рано чи пізно в ньому утворюється накип. Найпростіший спосіб видалити накип з чайника в домашніх умовах - це використовувати лимонну кислоту. Найчастіше господині виливають цю воду в раковину, але досвідчені городники радять застосовувати її як добриво для розсади.

Коли потрібно удобрювати розсаду

Щоб отримати міцні рослини з добре розвиненою кореневою системою, поживних елементів, які є в ґрунті, недостатньо. Тому удобрювати розсаду потрібно, коли на рослинах з'являється 3-4 справжніх листа або через два тижні після пікіровки.

Кореневі підгодівлі проводять раз на два тижні. Якщо підгодовувати розсаду частіше (наприклад, раз на тиждень), то слід зменшувати концентрацію добрив вдвічі.

відео дня

Як поливати розсаду вдома

Поливати розсаду рекомендується кип'яченою або відстояною водою. Ідеальний варіант - використовувати для поливу м'яку талу або снігову воду.

Частота поливу - приблизно один раз на тиждень. Рідина повинна просочити ґрунт і витекти через дренажні отвори. Це дозволяє запобігти засоленості ґрунту.

Засоленню ґрунту сприяють солі магнію та кальцію, які осідають в ґрунті при поливі розсади жорсткою водою. Але можна використовувати ці солі на користь рослинам - якраз в цьому випадку нам і знадобиться лимонна кислота та чайник, який потрібно почистити від накипу.

Справа в тому, що під дією лимонної кислоти солі магнію та кальцію перетворюються в цитрат магнію і цитрат кальцію. У такому вигляді вони можуть дуже добре засвоюватися рослинами.

Як видалити накип з чайника лимонною кислотою

Накип осідає на дні та стінках чайника через жорстку воду з-під крана. Вона може бути білосніжною або іржаво-коричневої (якщо у воді багато заліза).

Щоби видалити накип з чайника в домашніх умовах досить 1 ч.л. лимонної кислоти на 1 л води. Цей розчин кип'ятять упродовж декількох хвилин, після чого чайник промивають під проточною водою.

Як використовувати розчин після чищення чайника як добриво

Розчин, який виходить після очищення чайника від накипу, дуже концентрований. Для поливу розсади потрібно розбавити його в 10 разів.

На 1 л води потрібно додати 100 мл цього розчину. Таким чином рослини отримають необхідний їм магній та кальцій, а так само покращиться засвоєння фосфору.

Поліпшити це перевірене добриво можна, додавши кілька крупинок залізного купоросу. Це послужить профілактикою дефіциту заліза у розсади.

Важливо! Якщо вода бура, а накип жовтий або коричневий, то додавати залізний купорос немає необхідності - в цій воді і так вже досить заліза.

Розчин з чайника можна злити в банку і використовувати в разі потреби.

Раніше Главред писав, як і коли пікірувати помідори, а також коли сіяти насіння на розсаду у 2022 році.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти