Названо напої, які можуть змусити мозок відчувати голод

13 жовтня 2021, 04:56
Варіант дієти з майже нульовим вмістом калорій може здатися привабливим варіантом.
Питво
Напої / ua.depositphotos.com

У банку популярного газованого напою міститься 140 калорій, а в пластиковій пляшці - 240 калорій.

Для людей, які хочуть схуднути, але люблять колу або інші висококалорійні безалкогольні напої з цукром, варіант дієти з майже нульовим вмістом калорій може здатися привабливим варіантом.

Однак нове дослідження, проведене вченими з Медичної школи Кека при Університеті Південної Каліфорнії в Лос-Анджелесі, припускає, що напої, що містять низькокалорійні штучні підсолоджувачі, можуть бути не так корисні для схуднення, як багато хто припускає, пише Medical News Today.

читайте такожЯк вивести з організму сечову кислоту: ефективні народні засоби і дієта

Дослідження показало, що непоживний підсолоджувач (NNS) сукралоза, який входить до складу багатьох дієтичних напоїв, збільшує тягу до їжі у жінок і людей з ожирінням в порівнянні з напоями, що містять сахарозу, натуральний цукор.

Сукралоза, також відома під торговою маркою Splenda, входить до багатьох дієтичних напоїв. Останній опублікований Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) список схвалених штучних підсолоджувачів включає сукралозу, сахарин, аспартам, ацесульфам калію (Ace-K), неотам і адвант.

Дослідження показують, що більше 40% дорослого населення США вживають дієтичні газовані напої з підсолодженими NNS, щоб задовольнити тягу до солодкого без втрати калорій.

Результати дослідження опубліковані в журналі JAMA Network OpenTrusted Source.

Чи безпечні штучні підсолоджувачі?

"Існують розбіжності щодо використання штучних підсолоджувачів, оскільки багато людей використовують їх для схуднення", - говорить Кетлін Пейдж, доктор медичних наук, старший дослідник дослідження.

"Хоча деякі дослідження показують, що вони можуть бути корисними, інші показують, що вони можуть сприяти збільшенню ваги, діабету 2 типу,

Порівняння NNS і цукрових напоїв

Дослідники набрали 74 добровольця-правшів, які не палять, зі стабільною вагою. Вони були у віці 18-35 років, з них 58% становили жінки. Жоден з цих людей не мав поточного медичного діагнозу або анамнезу розладів харчування, діабету або вживання заборонених наркотиків.

Кожен учасник відвідав три Експериментальні сесії з дослідниками, голодуючи всю ніч до прибуття.

Когорта включала відносно рівномірну кількість людей зі здоровою вагою, надмірною вагою та ожирінням. Це дозволило дослідникам виявити можливі відмінності в тому, як їхні тіла реагували на NNS.

Під час сеансу кожна людина споживала 300 мілілітрів підсолодженого напою NNS, напою з цукром або, як контроль, води.

Після того, як кожен учасник випив свій напій, дослідники представили їм фотографії висококалорійних продуктів і використовували функціональні МРТ (фМРТ) для запису активності в областях їх мозку, пов'язаних з апетитом і тягою до їжі.

Дослідники також контролювали рівень цукру в крові учасників, інсуліну та метаболічних гормонів.

Нарешті, в кінці кожного сеансу дослідники пропонували учасникам закусочний буфет і записали кількість їжі, споживаної кожною людиною.

Несподіваний голод

Сканування та аналіз крові виявили три важливі ефекти, які дозволяють припустити, що напої з NNS-солодощами можуть ускладнити обмеження споживання калорій.

Сканування за допомогою фМРТ показало, що серед жінок і осіб з ожирінням споживання підсолоджених напоїв NNS призводить до більшої активності в областях мозку, пов'язаних з апетитом і тягою, ніж вживання цукрозосодержащего напою.

Було відзначено зниження рівня метаболічних гормонів, які сигналізують про насичення після вживання підсолоджених напоїв NNS, в порівнянні з напоями, що містять сахарозу.

Після вживання підсолоджених напоїв жінки, хоча і не Чоловіки, їли більше закусок в буфеті в кінці сеансу.

Про дослідження Рутенштейн сказав:

"Були попередні дослідження, які показали шкідливий вплив штучних підсолоджувачів, і це дослідження посилює попередні результати. Це дослідження було рандомізованим перехресним випробуванням, яке показало більш високу реакцію нервової системи на непоживні підсолоджувачі".

"Наш мозок розумний, і його неможливо обдурити; коли він бачить, що ви вживаєте їжу або напій з дуже солодким смаком, але без калорій, щоб це компенсувати, він шукає калорійну їжу на основі цукру, щоб компенсувати це".

Хоча доктор Пейдж зазначає, що учасники дослідження могли бути більш голодними, ніж зазвичай, через голодування перед сесією, вона каже: і інші порушення обміну речовин. У нашому дослідженні були вивчені різні групи населення, щоб виявити деякі причини цих суперечливих результатів".

За словами дослідників, безпека штучних підсолоджувачів залишається неясною.

Мішель Рутенштейн, кардіолог-дієтолог і власниця компанії Completely Nourished, сказала Medical News Today:

"Ми знаємо, що регулярне вживання штучно підсолоджених напоїв пов'язане з підвищеним ризиком інсульту і серцевих нападів. Це, ймовірно, пов'язано з негативний вплив штучно підсолоджених напоїв на фактори ризику серцевих нападів та інсультів, включаючи діабет, високий кров'яний тиск, високий рівень холестерину та збільшення ваги".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти