Не грошова одиниця: що означає слово "гривнА" в українській мові: Авраменко відповів

30 червня 2023, 22:09
14141
Навіть патріотично налаштовані українці не завжди правильно називають нашу національну грошову одиницю, підкреслив мовознавець.
Авраменко
Що означає слово "гривнА" в українській мові? / Колаж: Главред, фото: скріншот з відео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко присвятив свій експрес-урок з української мови темі "Гроші".

"Передусім нагадаю, що ми живемо не в Росії, тому наші гривні називати "рублями", а тим паче "рубасами" неправильно і непатріотично. Але навіть патріотично налаштовані не завжди правильно називають нашу національну грошову одиницю. Іноді чуєш "гривнА", - сказав Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Мовознавець закликав українців запам'ятати, що гривнА – це старовинна нашийна прикраса у формі обруча, здебільшого із золота.

відео дня

"А ось на гроші треба казати "гривнЯ". До речі, і російською мовою теж не "гривнА", а "гривнЯ", - пояснив він.

Також Авраменко розповів, що копійки у множині мають наголос на останньому складі: копійкИ. Тому правильно потрібно говорити 5, 10 копійОк. Виняток становлять лише випадки з 2, 3 і 4. У такому разі ми кажемо 2, 3, 4 копІйки.

Нагадаємо, раніше Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці заявив, що слова "скурпульозний" в українській мові немає. Натомість відомий вчитель України назвав інший відповідник.

Також раніше Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як ще декілька десятиліть тому Україна могла втрати назавжди деякі слова зі своєї мови, оскільки працювала радянська політика зближення мов. Так, мовознавець розповів про колоритне слово "дармовис", про яке мало хто знає.

Читайте більше цікавих уроків від Авраменка:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти