Не заради кумедних відео: чому коти так обожнюють коробки

17 грудня 2022, 14:43
31948
Ми спробували розібратися, чому коти так люблять ховатися в коробках і інших тісних місцях.
Кішка
Чому коти люблять коробки / pixabay.com

Власники котів не могли не звернути увагу на те, що їхні улюбленці просто обожнюють ховатися в коробках. Також в Інтернеті повно відео, на яких пухнасті бавляться в картонних виробах.

Ми спробували розібратися, чому коти так люблять ховатися в коробках і інших тісних місцях.

Природний інстинкт

Кішки - це хижаки, які нападають із засідки, а коробки — відмінне укриття, звідки можна стежити за здобиччю і куди в разі чого можна відступити. Ветеринари також припускають, що коробки котам не просто подобаються — вони їм необхідні.

відео дня

Стрес і переживання

Коробка і інші тісні місця мають величезний вплив як на поведінку, так і на психологію котів, часто потрапляють в стресові ситуації.

Етолог Клаудія Вінке з Університету Утрехта, Нідерланди, - автор одного з досліджень, присвячених рівню стресу у кішок з притулків. Працюючи з домашніми кішками в притулку для тварин, Вінке розділила новоприбулих вихованців на дві групи, з яких перша отримала коробки, де можна було ховатися, а друга — ні.

Дослідниця виявила помітну різницю в рівні стресу у кішок з двох цих груп: ті, у кого коробки були, швидше звикли до нових умов, істотно менше нервували і були більше зацікавлені у взаємодії з людиною.

"Приховування - це поведінкова стратегія виду, реакція на подразники та зміни навколишнього середовища", - зазначає Вінке.

Антисоціальна коробка

Відомо, що кішки вважають за краще просто піти від проблем, а ще краще — повністю їх уникнути. В такому випадку коробка - справжній острівець безпеки, місце, де немає ні ворожості, ні тривоги, ні зайвої уваги.

Не тільки коробки

Деякі кішки згортаються клубочком в раковині, інші вважають за краще черевики, миски, пакети, кавові чашки та інші затишні місця.

Нормальна для домашньої кішки температура становить 30-35° C. При такій температурі навколишнього середовища кішкам не потрібно ні виробляти додаткове тепло для обігріву тіла, ні витрачати метаболічну енергію на охолодження.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти