Не згайте час: що садити на розсаду в січні - поради бувалих дачників

15 січня 2022, 02:32
У раннього посіву насіння є свої плюси й мінуси. Але незаперечною перевагою є той факт, що в результаті ви отримаєте більш ранній урожай.
розсада
Які овочі, ягоди і квіти посіяти на розсаду в січні / Фото pixabay.com

У січні у дачників і городників починаються перші клопоти. Адже прийшов час висаджувати розсаду. При цьому у раннього посіву насіння є свої плюси і мінуси. Зокрема, процес це трудомісткий, доведеться облаштовувати додаткове освітлення, підтримувати потрібну температуру, але безумовною перевагою є той факт, що в результаті вийде отримати більш ранній урожай овочів і раннє цвітіння декоративних культур.

Що садити на розсаду в січні - овочі

1. Середньостиглі та пізні сорти перцю. Перед посадкою насіння замочують в теплій воді. Посів можна проводити в загальні ящики глибиною приблизно 5 см. Коли з'явиться перша пара справжніх листків, то рослини можна перемістити в окремі стаканчики.

2. Баклажан. Якщо ви посадите їх на розсаду в січні, вже до травня вдасться отримати розвинені міцні рослини.

3. Томат краще висадити на розсаду в січні - тоді на момент пересадки в теплицю кущі вже матимуть бутони і квітки.

4. Селеру теж можна висадити на розсаду вже в січні, оскільки цій рослині для повного циклу вегетації потрібно близько 160 днів.

5. Цибуля порей. Насіння потрібно замочити на півгодини в теплій воді, потім загорнути у вологу тканину на кілька днів. Глибина заглиблення насіння повинна становити близько 1 см.

Які ягоди садити на розсаду в січні

Полуниця відмінно проростає вдома з насіння. Посівний матеріал спочатку потрібно замочити, а потім злегка просушити. Насіння посадити в суміш піску і універсального ґрунту. Шар ґрунту повинен приблизно дорівнювати трьом сантиметрам.

Посаджена на розсаду в січні суниця дасть урожай в липні-серпні поточного року. Для успішного проростання температура повітря повинна бути близько +25 градусів. Ящик з розсадою краще розташувати максимально близько до батареї.

Які квіти садити в січні на розсаду

Квіткову посівну кампанію потрібно починати щодо тих культур, у яких термін від посіву до початку цвітіння становить 130-180 днів.

Розсадним способом висаджують і однорічні, і багаторічні квіти. Крім того, насіння коштує значно дешевше, а значить ви отримаєте не лише ті квіти, які хочете, але ще і заощадите.

Отже, в січні рекомендується висаджувати на розсаду такі квіти:

  • петунія;
  • гвоздика Шабо;
  • еустома;
  • примула;
  • геленіум осінній;
  • дельфініум гібридний;
  • дзвіночок карпатський;
  • меконопсис Шелдона;
  • пеларгонія зональна.

Також в січні можна зайнятися вигонкою цибулинних квітів - тюльпанів, нарцисів, гіацинтів, крокусів, деяких видів лілій.

Важливо врахувати, що в теплому приміщенні цвітіння цибулинних квітів настає через 5 тижнів. Таким чином, щоб отримати квітучі рослини, наприклад, до свята 8 березня, висаджувати цибулини потрібно в кінці січня.

Раніше писав Главред, як виростити гіацинт удома на підвіконні. Він не лише зачарує вас своєю красою і ароматом, але й має "магічні" властивості, зокрема, позбавить від недоброзичливців, поліпшить сон і додасть сил.

Що посіяти в січні на розсаду - відео:

З якими труднощами можна зіткнутися при посіві ранньої розсади

  • через брак сонячного світла розсаду потрібно досвічувати за допомогою фітосветильників;
  • раннім сходам потрібен додатковий обігрів;
  • рання розсада швидко набирає зайву зелену масу замість зав'язей, погано формується коренева система;
  • у квітів можуть бути відсутні бутони і суцвіття.

Досвідчені городники і квітникарі не радять в січні і лютому сіяти на розсаду теплолюбні культури, а також рослини, сходи яких з'являються в короткі терміни.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти