Недосвідчені господині використовують не весь потенціал духовки: що можна в ній робити крім випічки

28 вересня 2022, 15:52оновлено 28 вересня 2022, 18:32
Сучасна духовка - досить цікавий пристрій, яка вміє дуже багато чого.
духовка
8 лайфхаків з духовкою / скріншот

При готуванні в духовці тільки одиниці використовують весь її потенціал. Сучасні "печі" здатні здивувати навіть досвічену господиню.

Главред розбирався, як витиснути з духовки максимум користі.

Конвекція

Наявність вентилятора на задній стінці духової шафи говорить про те, що у вашої духовки є функція примусової конвекції. Професійні кухарі використовують конвекцію, щоб не змішувалися запахи різних страв: можна одночасно готувати м'ясо і пироги, і все буде нормально.

відео дня

Низькотемпературні режими

Сьогодні навіть в простих духовках є режими 40, 50, 60, 80 градусів, і це прекрасна можливість використовувати цей прилад не тільки для випічки і запікання.

  • У режимі 40 градусів можна готувати страви, що вимагають ферментації (вистоювання тесту, приготування квасу, йогуртів і кислого молока та інших напоїв, які "бродять").
  • У режимі 50-60 градусів відмінно сушаться овочі, фрукти, трави, гриби, особливо із застосуванням конвекції. Можна використовувати ці ж режими для приготування домашньої пастили і розморожування продуктів.
  • Ну, а 80 градусів – це відповідна температура для томління. Коли в черговий раз чуєте рекламу мультиварок подивіться на свою духовку. Вона, швидше за все, теж так може.

Приготування на решітці

На решітці швидко і просто, прямо в шкірці запікаються овочі (картопля, буряк, баклажани, перець, кабачки, помідори), причому з останніх чотирьох робиться неймовірно смачний овочевий шашлик.

М'ясний шашлик теж легко приготувати на решітці: кладіть шампури або дерев'яні шпажки з нанизаним м'ясом на решітку і час від часу перевертайте. А деко треба поставити вниз, щоб воно послужило піддоном для жиру і соку овочів.

Поради щодо користування духовкою

  1. Не відкривайте дверцята духовки без необхідності, особливо, якщо готуєте пироги, омлети і запіканки. Температура всередині різко падає, і тісто потім не зможе піднятися. Користуйтеся вбудованим підсвічуванням, щоб перевірити стан страви.
  2. Блюдо майже завжди ставиться в розігріту духовку. У більшості сучасних моделей є індикатор, який горить, поки духовка нагрівається. Якщо у вашої духовки індикатора немає, включіть потрібний режим і температуру, засічіть 15 хвилин і тільки потім відправляйте блюдо в шафу.
  3. Дістаньте з духовки всі зайві листи і решітки, якщо не збираєтеся їх використовувати. Вони впливають на циркуляцію повітря і прогрів духовки.
  4. Якщо ви користуєтеся режимом конвекції, не забудьте зменшити температуру нагрівання на 15-20 С. Вентилятор робить гаряче повітря.
  5. Завжди залишайте невеликий зазор між задньою стінкою і листом, щоб повітря могло циркулювати по всій духовці.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти