Новий Рік без мандаринів: кому протипоказані цитрусові

22 грудня 2022, 18:18
5796
Незважаючи на всю користь та смак, декому мандарини протипоказані.
Мандарин
Кому не можна їсти мандарини / pixabay.com

Мандарини - один із символів новорічних свят. Їх обожнюють як дорослі, так і діти, але мало хто знає, є цитрусові можна не всім.

Користь мандаринів важко переоцінити - вони містять клітковину, яка покращує травлення, а їх ефірні масла дезінфікують повітря, піднімають настрій і знижують тривожність.

Також фрукт багатий на вітаміни, антиоксиданти та інші корисні речовини. А оскільки плоди ростуть на деревах — в них немає важких металів і радіонуклідів, які можуть накопичуватися в грунті.

Кому не можна їсти мандарини?

Попри всю користь, деяким людям мандарини протипоказані. Цитруси заборонені при гострому нефриті, гепатиті і холециститі. Також про них краще забути тим, хто страждає виразкою шлунка або дванадцятипалої кишки.

Лікарі не радять захоплюватися мандаринами при ентериті, коліті і гастриті з підвищеною кислотністю. Фруктові кислоти, що містяться в мандарині, подразнюють слизові кишечника і шлунка. З цієї ж причини фрукт не варто їсти натщесерце. Крім того, як і інші цитрусові, мандарини є сильним алергеном. Вони можуть викликати висип, набряк рота і навіть анафілаксію.

Крім того, мандарини можуть нашкодити людям з цукровим діабетом, бо в їх м'якоті міститься велика кількість цукрів. Їм варто вживати цей фрукт з обережністю або повністю прибрати його з раціону. А через велику кількість клітковини мандарини можуть стати причиною здуття живота і метеоризму.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти