Чи потрібно пити вітаміни у пігулках - відповідь доктора Комаровського

18 грудня 2021, 01:16
Вітаміни є лікувально-профілактичними препаратами. У разі відсутності у людини симптомів авітамінозу вони не потрібні.
Євген Комаровський
Євген Комаровський пояснив, чи потрібно пити вітаміни у пігулках / скріншот

Відомий український лікар Євген Комаровський розповів, чи потрібно пити вітаміни у пігулках та краплях.

За його словами, зараз пити вітаміни - це своєрідний тренд.

"Зараз якось так повелося, що всі приймають вітаміни у пігулках, купують, замовляють їх в заморських магазинах і дають дітям. І дуже важко не змішатися з цим натовпом, не дати їх своїй дитині та не з'їсти самому - не хочеться бути гіршим за інших", - сказав Комаровський на своєму YouTube-каналі.

Лікар закликав ухвалювати рішення "на рівні здорового глузду". Він нагадав про позицію Всесвітньої організації охорони здоров'я: якщо є можливість, треба надати перевагу повноцінному й різноманітному харчуванню, а не прийому комплексних вітамінів.

"Тобто людина повинна їсти щось молочне, щось м'ясне, якусь рибу, якийсь овоч, якийсь фрукт, якийсь злак. Тобто якщо ви їсте яблуко, картоплю, хліб, курку і кефір - то це абсолютно різноманітне харчування. І ви практично нічого конкретного не потребуєте", - зазначив Комаровський.

За його словами, виняток ВООЗ робить лише для вітаміну D.

"Органіцація вважає, що вітамін D шкідливо отримувати від сонця, окільки сонце погано діє на шкіру, викликає серйозні проблеми. Тому все ж таки краще вітамін D приймати у вигляді крапель, таблеток", - сказав заслужений лікар України.

Що таке вітамін D

Вітамін D - група біологічно активних речовин (холекальциферол, ергокальциферол, сітокальціферол, 2,2-дігідроергокальціферол і інші). Холекальциферол (вітамін D3) синтезується у людини в шкірі під дією ультрафіолетових променів діапазону "B", а також надходить до організму людини з їжею. Ергокальциферол (вітамін D2) може надходити тільки з їжею, повідомляє Вікіпедія .

Головне призначення вітаміну D в організмі людини - забезпечення всмоктування кальцію і фосфору з їжі у тонкому кишечнику. Згідно низки клінічних досліджень, хронічний дефіцит вітаміну D у дітей раннього віку пов'язаний з високим ризиком розвитку у них в майбутньому різних захворювань: цукрового діабету, ожиріння, аутоімунних захворювань, онкологічних захворювань, серцево-судинних захворювань, псоріазу, атопічних захворювань, запальних захворювань кишечника.

Доктор Комаровський нагадав, що вітаміни є лікувально-профілактичними препаратами. У разі відсутності у людини симптомів авітамінозу вони не потрібні.

"Якщо у вас є дефіцит харчування, якщо ви реально сидите на хлібі та воді, тоді звичайно ж двічі на рік прийом вітамінів в пігулках вам не завадить", - зазначив педіатр.

Як повідомляв Главред, раніше Комаровський назвав три діагнози, яких насправді не існує в доказовій медицині. Це вегетосудинна дистонія, дисбактеріоз і діатез. Ці "хвороби" лікарі лікують стандартним набором засобів.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти