Чи потрібно викопувати жоржини на зиму і як зберегти їх до весни без льоху

8 листопада 2022, 11:38
Жоржини - дуже теплолюбні квіти й можуть не пережити холодну зиму, якщо залишити їх у саду. Тому щороку жоржини потрібно викопувати і зберігати до весни.
Жоржина
Як правильно зберегти жоржини до весни / Фото pixabay.com

Жоржини - прекрасні та яскраві квіти, які були дуже популярні в 50-60-ті роки минулого століття. Потім жоржиновий бум почав спадати, але тепер ці квіти все частіше стали з'являтися в палісадниках. Жоржини - дуже теплолюбні квіти і можуть не пережити наші холодні зими, якщо їх залишити в саду. Тому щороку жоржини потрібно викопувати і зберігати до весни.

Коли викопують бульби жоржини

Жоржини викопують восени, щойно температура повітря починає опускатися до мінусових значень. У різних регіонах терміни можуть відрізнятися залежно від клімату і поточної погоди.

Варто враховувати, що занадто раннэ викопування призведе до того, що поживні речовини не встигнуть перетекти з надземної частини в бульбу, і вона не зможе дати необхідного харчування новій рослині. В результаті на наступний рік квіти вийдуть слабкими і непривабливими.

Занадто пізнє викопування може привести до підмерзання бульби. В результаті вона хворітиме і повільно загниватиме.

Сигналом до того, що жоржини потрібно починати викопувати, служить наступ негативних температур, внаслідок чого надземна частина рослини стає м'якою і в'ялою.

Як правильно викопувати жоржини на зиму

Спочатку зрізається надземна частина рослини. Залишити потрібно приблизно 15-18 см.

Далі весь кущ по периметру необхідно окопати за допомогою лопати, відступивши від центру рослини на 50-60 см, і акуратно витягти всю кореневу систему разом із землею.

Землю потрібно обтрусити і розкласти корнеклубни під навісом на мішковину.

За кілька годин видаліть всі тонкі корінці та замажте ранки розчином марганцевокислого калію. Свіжі відростки також потрібно акуратно виламати, інакше вони почнуть рости під час зберігання.

Після всіх цих маніпуляцій бульби жоржини потрібно промити під проточною водою і потримати пвпродовж двох годин в рожевому розчині марганцевокислого калію.

Далі бульби жоржин потрібно просушити протягом 10 днів в сухому приміщенні з температурою + 15 ...+16 градусів.

Як правильно зберегти жоржини до весни

У глині. Глину розводять водою до стану сметани і занурюють у суміш бульби. Глина підсохне протягом двох-трьох днів і перешкоджатиме втраті вологи. У такому вигляді жоржини можна зберігати у відкритих ящиках або на підлозі.

В парафіні. Парафін плавлять на водяній бані, потім на на секунду занурюють в нього бульби. Після застигання жоржини потрібно прибрати в коробку. Парафін перешкоджає виведенню вологи з бульб.

У сфагнумі. Мох сфагнум запобігає загниванню та забезпечує достатній повітрообмін бульб. Жоржини, загорнуті в сфагнум, можна зберігати в коробках або пластикових ящиках без кришки.

В тирсі. Тирсу краще брати хвойну, оскільки вона має бактерицидні властивості. У ящику роблять "подушку" з тирси, поміщають туди жоржини і зверху засипають ще один шар.

В піску. Жоржини складають в коробки та пересипають знезараженим піском. Пісок повинен бути річковим. Мінус цього способу зберігання в тому, що пісок потрібно часто зволожувати, оскільки він здатний витягати вологу з бульб.

Дивіться відео - Коли викопувати жоржини і як зберегти без льоху:

Раніше Глвред писав, як виростити зелень на підвіконні без землі.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти