Чи є в українській мові слово "балерун": Авраменко дав несподівану відповідь

12 червня 2023, 20:46оновлено 13 червня 2023, 14:50
71421
Мовознавець підкреслив, що у національному класифікаторі професій України усього 8831 назва, і більшість із них – чоловічого роду.
Авраменко
Авраменко розповів, чи є в нашій мові слово "балерун" / скріншот

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, чи є в нашій мові слово "балерун".

Як зазначив Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1", у національному класифікаторі професій України усього 8831 назва, і більшість із них – чоловічого роду.

"Так склалося, що назви професій здебільшого чоловічого роду: лікар, учитель, інженер, архітектор. Ними позначають і чоловіків, і жінок. Хтось скаже: "Несправедливо! Гендерна нерівнісь". Не поспішайте з такими висновками. Є і так звані жіночі назви професій чи спеціальностей", - розповів мовознавець.

За його словами, до жіночих назв професій належать: покоївка, економка, нянька, друкарка, медична сестра або медсестра.

"Зверніть увагу, хлопцям, які закінчують медучилище, присвоюють спеціальність – медична сестра. До речі, ніякого медичного брата в класифікаторі немає, як і немає такої назви в жодному словнику. Напевно, хлопці-випускники медучилищ відчувають неабиякий психологічний дискомфорт через те, що вони медсестри", - зазначив Авраменко.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016).

Є автором і диктором тексту "Радіодиктант національної єдності" на "UA: Українське радіо" (від 2005), пише Вікіпедія.

Мовознавець підкреслив, що чоловіків краще називати не медсестрами чи медбратами, а молодшими медичними працівниками.

"А як же з балеруном? Немає такого слова в нашій мові. В російських академічних словниках ви також його не знайдете. Балерун – це розмовне та жартівливе слово. Чоловіків цієї професії треба називати так: танцівник балету або артист балету", - пояснив Авраменко.

Чи є в українській мові слово 'балерун': Авраменко дав несподівану відповідь
скріншот

Нагадаємо, раніше Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як ще декілька десятиліть тому Україна могла втрати назавжди деякі слова зі своєї мови, оскільки працювала радянська політика зближення мов. Так, мовознавець розповів про колоритне слово "дармовис", про яке мало хто знає.

Також Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, яким смачним-пресмачним українським словом можна назвати бутерброд.

Дивіться відео про те, як правильно сказати: стати в нагоді чи в пригоді:

Дивіться більше цікавих уроків від Авраменка:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти