Чому кава в кав'ярнях така дорога: розповідь про напій приголомшить простотою

4 серпня 2023, 19:19оновлено 5 серпня 2023, 18:15
Рано чи пізно, але будь-який кавоман думає - "Чому в кав'ярні кава смачніше?". Відповідь і проста, і складна одночасно. Главред розбирається в темі.
Кава. кав'ярня
Одвічне питання: каву краще робити вдома або в кав'ярні? / Колаж Главред, фото ua.depositphotos.com і instagram / turki.sulami

Чому кава в кав'ярнях така дорога

По-перше, бариста мають величезні знання про приготування кави. Мало хто знає, при якій температурі потрібно спінювати молоко і як правильно пресувати мелену каву. А ось бариста проходять спеціальне навчання і постійно відточують свої навички. По-друге, кав'ярні оснащені професійним обладнанням. Приготування кави вимагає більшої точності, наприклад, ідеальна температура води для заварювання становить від 90°C до 96°C. дуже мало домашніх кавоварок для домашнього використання.

Якщо ви хочете детальніше розібратися в темі кави, то пропонуємо прочитати наш матеріал: "Пити каву з молоком або без: відповідь про популярний напій здивує".

По-третє - для тих, хто шукає фірмові напої, кав'ярні, як правило, пропонують більше сиропів і ароматизаторів, ніж середній споживач кави може мати вдома. По-четверте, свіжість зерен. У кав'ярнях використовують дуже свіжі кавові зерна, які не затримуються там надовго. Також багато кав'ярень обсмажують зелену каву прямо на місці.

відео дня

Яка кава смачніше в турці або кавоварці

Вирішуючи питання, як краще варити каву, за допомогою турки або кавоварки, кавоману варто розставити пріоритети. Що краще - смак і якість напою, можливість готувати кожен раз його по-новому. Або смакові гідності другорядні, а на першому місці економія часу з грошима і простота приготування?

Широке донці турки дозволяє рівномірно прогріватися кавового порошку, цукру і спецій, а вузьке горлечко ніяк не дозволяє випаровуватися ароматів і ефірних масел. Зазвичай турки виготовляють з міді. А щоб в процесі нагрівання метал не окислюється, всередині посудину покривається оловом. І тому-то турка оснащена довгою ручкою.

Далі - навряд чи хто-небудь посперечається, що напій з кавового апарату готується набагато швидше, ніж на плиті. Пристрій і принцип роботи у них однаковий-вода всередині машини нагрівається і під дією тиску проходить через спресований кави, що знаходиться в спеціальному ріжку

Чим ще хороші кавоварки такого типу:

  • сучасні апарати оснащені капучинатором ‒ з його допомогою готують кавові коктейлі; приготування не відніме багато часу - досить запресувати в фільтр мелену каву (в чалдових кавоварках кладуть готовий фільтр пакет з порошком) і натиснути кнопку;
  • багато моделей оснащені майданчиком для підігріву чашок, що дозволяє приготувати кілька порцій, коли перші залишаються гарячими;
  • деякі апарати мають функцію помелу зерен, а також при цьому здатні регулювати ступінь помелу і фортеці готового кави.
Кава. кав'ярня

Яка різниця між різними видами кави

Деякі види кави і способи їх приготування є спірними. Не всі бариста погоджуються на 100% щодо складу напоїв, а єдиної книги точних правил приготування кави ‒ немає. Фахівці кажуть, що найкраще буде почати з поділу напоїв за критерієм "еспрессо".

Зовсім просто кажучи - є напої, для яких спеціально готується шот або два еспресо (або ж таким напоєм є сам еспресо), і є напої, в яких заварюється мелену каву, але технічно виходить не Еспресо. Чому ж? В силу різних причин. Наприклад, сила тиску була недостатньою.

Напої на основі еспресо:

  • Еспресо. Один шот еспресо.
  • Подвійний еспресо: два шоти Еспресо.
  • Латте: шот еспресо, змішаний з молоком. Це молочна кава з піною зверху, співвідношення молока до кави більше, ніж у капучино.
  • Маккіато: італійською означає "позначений". Це шот еспресо з невеликою кількістю молока, яке залишає невелику пляму на поверхні кави, звідси і назва.
  • Мокачіно: капучино з додаванням шоколаду.
  • Американо: шот еспресо з додаванням гарячої води.

Інші Тексти:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти