Що насправді означає слово "відтак": Авраменко здивував відповіддю

15 червня 2023, 06:30оновлено 15 червня 2023, 20:01
24569
Гарне українське слово українці часто вживають не у тому значення, яке воно має насправді.
Украинский язык, Александр Авраменко
Чому ми неправильно вживаємо слово "відтак"/ колаж:Главред, фото: скрін, УНІАН

Як би ми не намагалися добре вивчити значення усіх українських слів, деякі з них все одно залишаються для нас загадкою. І саме це часто стає причиною неправильного вживання деяких слів. Така ж доля спіткала українське слово "відтак", яке часто зустрічається у мовленні багатьох людей не у тому значенні, яке має насправді.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, що означає прислівник "відтак" і як його правильно використовувати.

За словами мовознавця, українці час від часу вживають це слово у значенні "отже, тому". Але так робити не можна.

Авраменко пояснив, що насправді ж це слово означає "потім, далі, після чого-небудь".

"Наприклад, "спочатку жив у Вінниці, а відтак в Одесі". Це те ж саме, що "спочатку жив у Вінниці, а потім в Одесі", – пояснив мовознавець.

Украинский язык
Насправді слово "відтак" означає "потім"/ скрін

Нагадаємо, раніше Авраменко пояснив, чому смородина має дві назви. "Смородиною" називають лише чорні ягідки. Червоні, попри те, що це теж смородина, називають "порічками".

Також раніше мовознавець Олександр Авраменко пояснив, чому в українській мові не можна вживати слово "творог" і як правильно називати відповідний молочний продукт, на який ми звикли так казати.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, як правильно просити вибачення:

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти