Чому не треба викидати шкаралупу волоського горіха - найкращі способи застосування на дачі

1 березня 2023, 14:07
Коли ви дізнаєтеся склад шкаралупи від волоських горіхів, то переконаєтеся, що їй не місце на смітнику. Краще з користю застосувати її в саду та городі.
Волоський горіх, полуниця
Навіщо розкладати волоські горіхи біля полуниці - лайфхак / Фото pixabay.com

Шкаралупа волоського горіха містить безліч корисних речовин, тому не варто викидати її на смітник. Найкраще знайти відходам застосування. Раніше Главред писав, чим корисна шкаралупа волоського горіха для кімнатних квітів. Тепер розберемося, навіщо дачникам потрібна шкаралупа від волоських горіхів.

Чим корисна шкаралупа волоських горіхів для рослин

Коли ви дізнаєтеся склад шкаралупи горіхів, то переконаєтеся, що їй не місце на смітнику:

  • на 60% складається з клітковини;
  • речовини екстрактивного типу - понад 35%;
  • білки - 2,5% її обсягу;
  • жири - 0,8%;
  • зольні сполуки - близько 2% (саме вони відповідають за цвітіння).

Крім цього, до складу шкірки входять амінокислоти, стероїди та алкалоїди, фенол карбонові кислоти, кумарини, протеїни, вітаміни та мікроелементи, дубильні речовини.

Багато з цих речовин є стимуляторами росту і сприяють розвитку кореневої системи.

Дубильні речовини допомагають пошкодженим тканинам відновитися і боротися з багатьма шкідливими мікроорганізмами. Ці властивості шкаралупи волоського горіха будуть дуже корисні при пересадці рослин.

Шкаралупа волоського горіха - застосування в саду та на дачі

1. Шкаралупа добре горить і виділяє багато тепла, тому її можна використовувати в якості розпалювача в будинку з пічним опаленням або в лазні.

2. Чи можна використовувати шкаралупу волоського горіха замість дренажу? Так, можна і навіть потрібно. Якщо сад і город розташовані в низині, то там рекомендують рівномірно розподілити кілька мішків шкаралупи. Також шкаралупу можна використовувати в якості дренажу при висадці саджанців декоративних та плодових культур, а також для створення високих грядок на городі.

3. Якщо шкаралупи багато, її застосовують як мульчу, тобто для збереження оптимальної вологості ґрунту. Під дерева та чагарники можна використовувати половинки шкаралупи, а для квітників і грядкок її краще розбити за допомогою молотка на дрібніші шматочки (максимум 0,5 см). Щоб мульча захищала від бур'янів, товщина шару повинна становити не менше 4,5-5 см.

4. Мелену шкаралупу можна додавати в компостні ями.

5. Велика шкаралупа (не мелена) може бути використана разом з гілками, картоном та іншими органічними елементами для наповнення нижнього шару теплих грядок.

6. Шкаралупа використовується для оформлення доріжок в саду або городі. Товщина шару повинна бути понад 10 см. Щоб з часом ґрунт не просів, його потрібно ущільнити. Для цього забирається весь дерен на місці майбутніх доріжок, а зверху стелиться щільний чорний матеріал. І лише після цього можна укласти доріжку з шкарлупок від волоського горіха.

Шкаралупа волоського горіха як добриво

Шкаралупу волоських горіхів найчастіше садівники застосовують як підгодівлю та розпушувач ґрунту. В цьому випадку її потрібно подрібнити практично до порошкового стану. Оскільки цей процес трудомісткий, її краще спалити, а вже отриману золу використовувати як добриво на городі.

Золу підмішують у ґрунт з розрахунку 2 склянки на 1 кв. м або розводять в теплій воді для поливу або обприскування рослин.

Застосовувати таке добриво слід з обережністю. Спочатку використовуйте невеликі дози, а якщо ефект буде позитивним, то можна розширити сферу застосування шкаралупи в городі.

Навіщо розкладати волоські горіхи біля полуниці

Полуничні кущі приваблюють птахів, тому пернаті можуть поласувати ягодами і позбавити вас врожаю. Щоби захистити кущ полуниці від птахів, можна використовувати різні відлякувачі, накрити його сіткою або пофарбувати в червоний колір і покласти біля рослини шкаралупу від горіхів. Зробити це бажано в той період, коли справжні плоди ще не дозріли.

Птахи побачать яскраво-червоні "ягоди" та спробують їх забрати або з'їсти. Оскільки у них нічого не вийде, пернаті втратять інтерес до полуничних кущів.

Раніше Главред писав, чому яєчна шкаралупа - найкраще добриво для квітів, овочів та фруктів.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти