Чому не можна йти на кладовище в середу: в які дні можна приходити на могилу

21 липня 2023, 10:20оновлено 25 липня 2023, 02:01
У середу і в п'ятницю не рекомендується приходити на кладовище. Вважається, що надалі це може нашкодити живій людині.
кладовище
Коли можна і не можна ходити на цвинтар / Колаж: Главред, фото: pexels

Кладовище - це не тільки місце прощання з померлою людиною, а й місце зустрічі з її душею. Багато хто приходить до могили рідної людини і розповідає про те, що сталося в житті, просить пораду або просто сумує. Однак не всі знають, коли не треба ходити на кладовище.

Є дні, коли подібний похід може нашкодити живій людині. У церковному календарі є навіть спеціально виділені дні для відвідування кладовища і вшанування пам'яті покійного. Але ж потрібно пам'ятати і про інші дні.

Якщо вас цікавлять матеріали на цю тему, то пропонуємо прочитати такий: 5 речей, які не можна робити на кладовищі, щоб не накликати біду.

відео дня

Коли не можна ходити на кладовище

Багато людей не знають, чи можна їздити на кладовище у середу. Деякі люди думають, що це просто забобони і нічого страшного в цьому немає. Однак це не рекомендується робити і подібним днем є ще й п'ятниця.

Вважається, що в ці дні душі померлих збираються разом і їх не можна турбувати. В такому випадку можна ризикувати власним життям, адже не всі душі мають хорошу енергетику. Однак, що стосується церкви, то вона з подібним висловлюванням не згодна.

Також краще не ходити на кладовище в неділю. Це стосується і нічних відвідувань цього місця. В першу чергу вночі потрібно боятися не привидів, а ями під вириту могилу, адже її можна не помітити і впасти.

Езотерики не рекомендують приходити на цвинтар у другій половині дня, а до церкви - після заходу сонця (це не стосується нічної служби в церкві).

Варто пам'ятати і про великі свята, коли краще не приходити на кладовище. Вся річ у тому, що ці свята сповнені радості і їх не потрібно затьмарювати. Йдеться про Різдво, Благовіщення, Великдень і Трійцю. У ці дні померлі душі відправляються в храми, щоб разом радіти святам.

Чи можна ходити на кладовище в день народження померлого

Вважається, що в день народження померлого до нього краще не приходити на могилу. Рекомендується пом'янути людини вдома в колі сім'ї і близьких покійного. Також це стосується і походу на кладовище в його день ангела.

Якщо ви ставите питанням, кому не можна ходити на кладовище? Відповідь одна. Незалежно від часу, дня і свята, на цвинтар заборонено ходити вагітним жінкам.

Коли можна ходити на кладовище

Є дні, коли людина може прийти на цвинтар і пом'янути покійного. Ці дні найсприятливіші для подібного:

  • 3-й, 9-й, 40-й день після смерті людини;
  • день смерті людини;
  • поминальні дні (понеділок і вівторок тижня після Великодня);
  • 2, 3. і 4 суботи Великого посту;
  • Троїцька субота (перед святом Святої Трійці);
  • Дмитрівська субота - перша субота листопада.

Варто нагадати, що йдучи з кладовища, не можна обертатися і повертатися туди, навіть якщо щось забули. Прийшовши додому, потрібно ретельно вимити руки, змити з взуття цвинтарну землю і вимити всі інструменти, якими прибиралися на могилі.

Вас також зацікавить:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти